Френският президент Еманюел Макрон ще подкрепи при посещението си в

...
Френският президент Еманюел Макрон ще подкрепи при посещението си в
Коментари Харесай

Френска компания е най-вероятният победил в търга за строителство на АЕЦ в Чехия - кандидатите са трима

Френският президент Еманюел Макрон ще поддържа при визитата си в Прага френската енергийна компания EDF в търга за построяването на четири нови енергоблока в атомна електроцентрала (АЕЦ) в Чехия. Това той споделя в изявление за чешкия вестник " Право ".

Френската компания EDF е един от най-вероятните кандидати за продобиване на търга за създаване на нуклеарни реактори, първият от които би трябвало да бъде издигнат не по-късно от 2036 година в АЕЦ " Дуковани " в Югоизточна Чехия.

В края на предходната година от Чехия оповестиха, че са получени предложения за построяването на реактори от кри компании: американско-канадската компания Westinghouse, френската EDF и южнокорейската KHNP.

Очакванията са да бъде подписан контракт за създаване - като цената на един реактор ще е няколко милиарда евро (долара) - с определения участник през тази година.

Припомняме, че Чехия има две нуклеарни централи - " Темелин " и " Дуковани ". Първата е с потенциал от 2400 мегавата и е най-големият производител на електричество в страната, а втората, в която работят четири по-стари нуклеарни реактора, е с потенциал от близо 2000 мегаватчаса.

Двете централи дружно създават до 40% от електрическата енергия в страната. Именно с помощта на тези атомни електроцентрали Чехия изнася ток и даже е измежду най-големите експортьори в Европа. На-много електричество от Чехия купуват Германия и Австрия.

" Възнамерявам да поддържа този план по време на визитата ми и договарянията с чешки публични лица при присъединяване ми във френско-чешкия нуклеарен конгрес в Прага ", споделя в този момент Макрон, чието посещаване в Прага е планувано да стартира на 5 март следобяд.
 Колко ще коства първата АЕЦ в Казахстан
Колко ще коства първата АЕЦ в Казахстан

Кои са евентуалните снабдители на нуклеарни технологии за плана

" Във Франция взехме решение да удължим цикъла на работа на всички нуклеарни реактори, за които това е допустимо, на повече от 60 години. Вече установяваме по-добра работа на нашите нуклеарни реактори, където производството на електрическа енергия се е нараснало с 15% през 2022 година и 2023 година ", споделя още Макрон.

Във Франция в този момент се строят шест нови нуклеарни реактора. През 2030 година, както разяснява френският президент, делът на изкопаемите горива в производството на сила в страната му ще бъде понижен до 40%. Сега той е повече от 60%.
 От 5 компании претенденти за създаване на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ
От 5 компании претенденти за създаване на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ " Козлодуй ", в късата листа остана една

Само тази компания извършва всички предварителни условия
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР