Френският президент Еманюел Макрон призова днес, при пристигането си в

...
Френският президент Еманюел Макрон призова днес, при пристигането си в
Коментари Харесай

Макрон призова за засилване на стратегическото партньорство на Франция с Казахстан

Френският президент Еманюел Макрон прикани през днешния ден, при идването си в Казахстан, за усилване на съдействието на Франция с богатата на естествени запаси страна от Централна Азия, съобщи Франс прес.

" Енергията (на нашето партньорство) демонстрира положителната стратегическа посока, по която сме поели, само че също и нуждата от задълбочаване и ускорение, което е и смисълът на визитата " и на подписаните съглашения, сподели Макрон при срещата си с казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев.

Франция е основен сътрудник на Казахстан в Европейския съюз, съобщи през днешния ден Токаев на Макрон.

" Франция е наш основен и приближен сътрудник в Европейския съюз ", акцентира Токаев, представен от казахстанската президентска администрация.

Еманюел Макрон съобщи, че приветства казахстанския " отвод " да тръгне по " пътя на преобразяване във васал ", отбелязва Агенция Франс Прес.

Подобно на останалите републики от Централна Азия, Казахстан се придържа към умерена дипломатическа позиция, като се пробва да поддържа положителни връзки както с Русия, по този начин и със Запада.

" Вие се движите по път (...), който ви разрешава да се придържате към курс на отвод от това да сте васали на някоя мощ ". Казахстан " построява многочислени партньорства, които се балансират между тях ", посочи Макрон.

" Тази философия е близка на Франция. Обичаме да избираме приятелите си, почитаме ги в дълготраен проект, отсреща сме, когато имат потребност от нас, и се съобразяваме с тяхната самостоятелност ", сподели още френският президент.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР