Френският президент Еманюел Макрон посети катедралата Нотр Дам, една година

...
Френският президент Еманюел Макрон посети катедралата Нотр Дам, една година
Коментари Харесай

Макрон за шести път инспектира възстновяването на „Нотр Дам“

Френският президент Еманюел Макрон посети катедралата " Нотр Дам " , една година преди плануваното ѝ наново отваряне през 2024 година, съобщи Асошиейтед прес.
 
 Нотр Дам Макрон БГНЕС



След като на 15 април 2019 година пожар изпепели покрива и част от постройката на храма , визитите на Макрон там се трансфораха в традиция. В петък той направи шестото си посещаване, като употребява този мотив, с цел да подчертае напредъка във възобновяване на храма .
 
 Нотр Дам Макрон БГНЕС

Огромни дъбови греди бяха вдигнати с кран, с цел да може катедралата да се снабди с нов покрив . Кулата - стрела на катедралата, реконструирана по предходния план на фамозния френски проектант от 19 в . Виоле льо Дюк, се издига на 96 м височина и на върха й има петел и кръст .



Макрон ще отдаде респект на военачалник Жан-Луи Жоржелен, основна фигура в реконструкцията, който умря през август. В негова памет президентът ще издълбае името на генерала в дървото, от което е построена кулата-стрела .
 
 Нотр Дам Макрон БГНЕС

Освен това Макрон ще направи оглед на подобренията в катедралата и ще разиска бъдещи планове, в това число нов музей и модерни витражи, които да припомнят за самия интервал на реституция.

Посещението на френския държавен глава акцентира и персоналната му обвързаност към " Нотр Дам ", считана за архитектурно украшение, знак на богатата културна, литературна и религиозна история на страната, отбелязва Агенция Франс Прес.
 
 Нотр Дам Макрон БГНЕС

Графикът на реставрацията планува предпоследния ѝ стадий да завърши до края на годината, а дълго чаканото наново разкриване на катедралата да се състои на 8 декември 2024 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР