Френският президент Еманюел Макрон получи огромно внимание тази седмица в

...
Френският президент Еманюел Макрон получи огромно внимание тази седмица в
Коментари Харесай

Разделяй и владей: Докато Макрон получи парад и банкет в Китай, фон дер Лайен остана изолирана

Френският президент Еманюел Макрон получи голямо внимание тази седмица в Пекин, отпразнувано с държавен прием. Той бе посрещнат от боен церемониал и пукотевица с оръдия на площад Тянанмън. Когато самолетът на Макрон кацна, външният министър на Китай персонално го посрещна.

Когато ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен дойде, тя срещна министъра на екологията – на постоянния пътнически излаз. Този модел продължи в сряда и четвъртък, до момента в който Китай се опитваше да играе на разделяй и владей с двамата водачи.

Докато графикът на Макрон беше пренаситен, този на фон дер Лайен бешедоста разкрит. Докато Макрон участва на обилен държавен прием с китайския президент Си Дзинпин в четвъртък вечерта, фон дер Лайен даваше скучна конференция в централата на делегацията на Европейски Съюз. Докато държавните медии тръбяха за китайско-френските връзки, китайските обществени медии демонизираха фон дер Лайен като американска марионетка.

Разграничението илюстрира компликациите, които Европа среща в връзките си с Китай. 27-те членки на Европейски Съюз имат редица отзиви за това по какъв начин да подходят към Китай – и Пекин знае това. А в тази ситуация с Макрон и фон дер Лайен Пекин вижда по-голям късмет да реализира прогрес с френския водач, поставяйки изпълнителната власт на Европейски Съюз в ненапълно подчинена позиция.

Стратегията беше изцяло разкрита в четвъртък, когато Си слезе по големите стълби на Голямата зала на народа, с цел да поздрави френския президент с усмивки и здрависване. Под редица от развяващи се червени флагове двамата водачи размениха поздрави със заседание, включващо някои от съветниците на Макрон.

Не участва Урсула фон дер Лайен. Тя щеше да се причисли по-късно към срещите, изкачвайки се по стълбите на Голямата зала сама.
Демонстрация на европейско единение – не напълно
Решението на Макрон да предложения фон дер Лайен на пътуването беше замислено като проява на европейско единение. Резултатът беше всичко друго, само че не и това.
Въпреки че чиновници на Комисията преди пътуването бяха подчертали, че фон дер Лайен ще следва друг график от френския президент – и няма да взе участие в държавното му посещаване.

Китайските държавни медии се възползваха от конкурентните стратегии на двамата водачи.

Голяма част от фокуса на осведомителната организация Xinhua беше съсредоточена напълно към Макрон и връзките на Китай с Франция, оставяйки Европейски Съюз съвсем невидима тематика.

В други медии фон дер Лайен беше напряко охулена – тематика, която се ускори, откакто шефът на Европейски Съюз произнесе относително гневна тирада за Китай предходната седмица.

„ Фон дер Лайе е добре известна проамериканска персона, разпродаваща Европа, с цел да завоюва Съединени американски щати. Тя не жали старания да тласка Европа да се изправи против Русия и стигна до Китай единствено като се придържаше към Макрон “, се споделя в публикация, оповестена от обществена медийна платформа, обвързвана с Министерството на защитата.

Няколко коментатори с големи почитатели в китайските обществени медийни платформи споделят, че визитата на фон дер Лайен е било подхванато „ с непочтеност. “.

„ Нейната цел надалеч не е елементарна “, съгласно коментатор с акаунт с четвърт милион почитатели. „ Американците може да са й упълномощили да следи деликатно Макрон.

Но освен китайските коментатори се хванаха за раздора, прожектиран от несъответстващите връзки по време на пътуването.

Политическите разлики на Макрон и фон дер Лайен, когато става въпрос за Китай изплуваха по време на визитата.

Часове откакто кацна в Пекин френският президент към този момент се дистанцира от главната тирада на фон дер Лайен, произнесена предходната седмица. Попитан за това по време на среща с пресата, Макрон отхвърли да разяснява обръщението и вместо това сподели, че Европейски Съюз „ има тактика, която е избрана на Европейския съвет; тази тактика е ясна и дефинирана “.

Докато френски публични лица подчертаха, че Макрон не е заинтригуван да повдига въпроса за Тайван пред своите домакини, фон дер Лайен разиска статута на острова със Си.

„ Никой не би трябвало едностранно да трансформира статуквото със мощ в този район “, сподели тя. „ Използването на мощ за смяна на статуквото е недопустимо и е значимо напрежението, което може да възникне, да бъде позволено посредством разговор. “

Китайският прочит на диалозите на Си с фон дер Лайен – първата им двустранна среща – също сподели, че не са били толкоз другарски.

„ Китай и Европейски Съюз би трябвало да засилят връзката, с цел да открият вярното взаимно съгласие и да избегнат неправилно пояснение или неточност “, сподели Си, повтаряйки езика, употребен от неговия дипломат в Европейски Съюз, до момента в който разяснява твърдата й тирада за Китай предходната седмица. „ Надяваме се, че Европейската комисия ще играе градивна роля … въз основа на главните и дълготрайни ползи на Европейски Съюз. “

Макрон възприе по-внимателен, гальовен метод към Си. Френският президент заложи репутацията си на интернационален общественик, пробвайки се да убеди Китай да употребява въздействието си над Русия, с цел да постави завършек на спора в Украйна – тактика, която той опита несполучливо с съветския водач Владимир Путин предходната година.
Въпреки че Макрон притисна Си да употребява властта си с Русия по време на 90-минутната си среща, той нямаше с какво да се похвали. Все отново Си се съгласи да се обади на украинския президент Володимир Зеленски – само че не посочи по кое време.

Вместо това Макрон реализира прогрес по стопански въпроси, ръководейки подписването на няколко покупко-продажби, в това число продажбата на 160 самолета Airbus, макар че характеризирането на тези покупко-продажби като „ нови “ не е напълно правилно. Според Elysée китайското държавно управление е одобрило закупуването на 150 самолета A320 Neo и 10 A350 – доставка, която е част от договорка за 36 милиарда евро, оповестена от Airbus още предходната година.

Докато Макрон се приготвяше за последния ден от визитата си, беше ясно, че френският президент се радва на внимание. Като цяло се чака Си и Макрон да прекарат шест до седем часа дружно, твърди чиновник на Елисейския замък.

„ Личното време, което Си посвещава на визитата, демонстрира, че Франция не се счита за страна като всяка друга “, сподели очевидно поласкан Макрон пред кореспонденти.

Остава да забележим дали способността на Макрон да убеждава може да надвиши бизнес покупко-продажбите с френски компании и в действителност да убеди Китай да поеме интернационалните си отговорности и да упорства Русия да приключи нашествието си в Украйна.

Текстът е оповестен в „ Политико “. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР