Френският президент Еманюел Макрон отправи остро предупреждение да не се

...
Френският президент Еманюел Макрон отправи остро предупреждение да не се
Коментари Харесай

Файненшъл таймс: Макрон предупреди да не се бърза с разширяването на ЕС

Френският президент Еманюел Макрон насочи остро предизвестие да не се избързва с разширението на Европейски Съюз, показвайки, че шестте балкански страни, които желаят да се причислят, може да се изправят пред сложна задача, написа английският в. " Файненшъл таймс ".

На срещата за Западните Балкани в София Макрон съобщи, че Европейски Съюз е избързал с разширението след последната среща на върха за Западните Балкани, състояла се през 2003 година, и последните 15 години са посочили, че този път отслабва Европа. Френският президент акцентира, че поддържа обвързването на Балканите с Европа, само че предизвести, че Брюксел може да гледа доста внимателно на всяко ново разширение, предава Българска телеграфна агенция.

Според дипломати Франция демонстрира песимизъм към рекомендация на Европейската комисия за започване на договаряния за присъединение с Албания и Македония. Лидерите на блока може да гласоподават за това на идната си среща, отбелязва " Файненшъл таймс ", акцентирайки, че френският президент към този момент е заявявал, че Европа би трябвало да се реформира, преди да мисли за нови членове.

Декларацията на срещата на европейските водачи балансира сред ентусиазма към разширението, изпитван от доста нови членки на блока, и скептицизма на по-отдавнашни членки. В нея се акцентира смисъла на района, привлякъл и вниманието на Москва и Пекин, за европейската сигурност и се споделя, че Брюксел желае да поддържа политическите, икономическите и обществени промени, в това число посредством поддръжка за върховенството на закона и за социално-икономическите промени. Франция и други авторитетни страни, в това число Германия и Холандия, се тормозят за престъпността, корупцията и ръководството на района, който включва пет някогашни югославски републики.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призна, че съществува песимизъм за разширението, и уточни, че участниците в срещата " не са претендирали, че всичко е просто и ясно ". Според него обаче Европейски Съюз е задоволително огромен и мощен, с цел да одобри плана за разширение, и Туск акцентира, че не вижда бъдеще за Западните Балкани отвън Европейски Съюз.

Срещата сподели и напрежението към някои двустранни разногласия, отбелязва " Файненшъл таймс ".

Гърция и Македония въпреки всичко обявиха, че са постигнали прогрес по въпроса за името.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР