Френският президент Еманюел Макрон назначи експертна група, която да проучи

...
Френският президент Еманюел Макрон назначи експертна група, която да проучи
Коментари Харесай

Франция ще разследва действията при геноцида в Руанда

Френският президент Еманюел Макрон назначи експертна група, която да изследва дейностите на Франция в Руанда по време на геноцида в страната преди 25 години - тематика, която преследва френско-руандските връзки от кланетата през 1994 година насам.
Комисия от 8 откриватели и историци " ще бъде натоварена със задачата да съветва всички архиви на Франция, свързани с геноцида..., с цел да проучва ролята и ангажираността на Франция през този интервал ", се споделя в изказване на президентството.
Комисията ще прегледа интервала от 1990 до 1994 година, с цел да " способства за по-доброто схващане и запознаване с геноцида на тутсите ", добавя още БГНЕС.
Констатациите ще бъдат употребявани в материали за преподаване във Франция по отношение на геноцида.
Руанда упрекна Франция, че е съизвършител в геноцида на към 800 000 най-вече етнически тутси с поддръжката на днешното държавно управление хуту.
Тя също по този начин упреква френските сили, които са били ситуирани в Руанда под мандата на Организация на обединените нации, че са помогнали на някои от причинителите на закононарушенията да избягат, като някои са потърсили леговище във Франция.
Париж от време на време отхвърля съучастничеството в кръвопролитието, което хвърля огромна сянка върху френско-руандските връзки и в избран миг докара Руанда до решение да прекъсне връзките в продължение на три години. Отношенията се усъвършенстваха през последното десетилетие.
Но Макрон провокира отчаяние измежду оживелите от геноцида, като отхвърли поканата да участва на отбелязването на геноцида този уикенд в Руанда.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР