Френският президент Еманюел Макрон нареди поредица от разследвания по случая

...
Френският президент Еманюел Макрон нареди поредица от разследвания по случая
Коментари Харесай

Макрон нареди разследване по случая Пегас

Френският президент Еманюел Макрон подреди поредност от следствия по случая с подслушване благодарение на израелската електронна система за шпионаж " Пегас ".

Премиерът Жан Кастекс е съобщил решението на президента в ефира на локална телевизия, предава " Ройтерс ".

Във вторник френският вестник „ Льо Монд “ заяви, че един от телефонните номера на Макрон е в листата на мароканските разследващи организации за образуване на наблюдаване. Списъкът включва още и номерата на някогашния министър председател Едуар Филип и 14 министри.

" Ако тези обстоятелства бъдат доказани, би било доста съществено. Необходимо е да се откри същинската картина по отношение на това разобличаване ", се споделя в изказването на Елисейския замък за " Льо Монд ".

По-рано неправителствената организация „ Забранени истории " и 17 международни медии разгласиха следствие, в което се твърди, че редица страни са шпионирали огромен брой хора по света, употребявайки израелски шпионски програмен продукт за мобилни телефони, създаден от NSO Group. Правото на потребление на тази система се дава извънредно на страни и държавни организации със особено позволение от израелското държавно управление. Разрешенията се издават за всеки обособен случай. Според френски публицисти е проведено наблюдаване от редица страни, в това число на към 1000 телефона във Франция. Сред тях има и устройства, употребявани от публицисти.

Според неправителствени организации, французите са подслушвани от Мексико, Индия, Мароко и Унгария. Някои от тези страни изрично отхвърлиха каквото и да било присъединяване.

Във вторник френската централна прокуратура разгласи, че е почнало следствие по докладваното подслушване на диалози на френски публицисти. Подозрението е за нарушение на законите на редица страни, в които е употребена израелската система за подслушване. Става дума за интервенция в персоналния живот на хората, прихващане на преписка и основаване на незаконна група.

Повече за шпионския скандал може да прочетете тук:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР