Френският президент Еманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21

...
Френският президент Еманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21
Коментари Харесай

Макрон се обяви за "радикално нов път" за Франция

Френският президент Еманюел Макрон Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 година в град Амиен. Той е... към профила се разгласи през днешния ден за "радикално нов път " за страната, съобщи Франс прес.

"Със своя избор (по редица въпроси), който направи напоследък, нашият народ желае от нас да поемем по коренно нов път ", разгласи Макрон в тирада, която произнесе пред двете камари на Народното събрание, събрали се в двореца Версай.

Френският президент предложи броят на депутатите в страната да бъде понижен с една трета, като се аргументира с нуждата от повишение на успеваемостта на работата на Народното събрание.

В дългата тържествена тирада Макрон показа главните насоки на петгодишния си мандат.

Той предложи да се промени системата на гласоподаване посредством въвеждане на "някаква доза симетричен избор ", с цел да може "всички настройки да бъдат заслужено показани ".

Макрон желае и да опрости и форсира процедурата по гласоподаване на закони в двете камари на Народното събрание и предложи някои "прости закони " да се гласоподават в парламентарните комисии вместо в пленарна зала, отбелязва Асошиейтед прес.

"Един по-малоброен, само че с по-засилени механизми на работа парламент е парламент, в който работата се прави по-безпрепятствено, това е парламент, който работи по-добре ", увери Макрон като прикани за "действия и резултатност " на всички равнища на властта.

Той пожела да приключи тези промяна на институциите "до една година " и даде да се разбере, че в случай че те не бъдат гласувани задоволително бързо от Народното събрание, той ще ги подложи на референдум. "Тези промени ще бъдат импортирани в Народното събрание, само че в случай че е належащо, ще желая мнението на гласоподавателите посредством референдум ", сподели Макрон, представен от Ройтерс.

Макрон даде обещание да се изправя всяка година пред Конгреса и да дава доклад за активността си пред двете камари на Народното събрание, сходно на годишната тирада "За положението на Съюза " на президента на Съединени американски щати, отбелязва Франс прес.

Президентът разгласи, че наесен ще анулира изключителното състояние във Франция, което бе въведено след атентатите от ноември 2015 година

"Ще възстановя свободите на французите като анулира изключителното състояние наесен, тъй като тези свободи са изискване за съществуването на мощна народна власт ", съобщи Макрон. Той добави, че от Народното събрание ще бъде поискано да гласоподава нови ограничения за битка с тероризма.

Някои от местата на 577-те депутати и 348-те сенатори бяха празни, по-специално тези на депутатите от крайнолявата партия "Непокорна Франция " и на комунистите, които взеха решение да бойкотират съвещанието.

Еманюел Макрон е третият френски президент, който взема думата пред двете камари на Народното събрание в обилния Версайски замък. Франсоа Оланд изнесе тирада там три дни след атентатите от 13 ноември 2015 година, а Никола Саркози - през юни 2009 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР