Френският премиер Борн разкрива „безкомпромисна“ стратегия за борба с тормоза в училищата

...
Френското правителство разкри в сряда междуведомствен план за борба с
Коментари Харесай

Френското правителство разкри в сряда междуведомствен план за борба с тормоза в училищата, като премиерът Елизабет Борн обеща "безкомпромисна борба" срещу подобна агресия. Съобщението идва след самоубийствените смъртни случаи на няколко тийнейджъри, които предизвикаха широко възмущение през последните години.

„Тази мобилизация трябва да бъде всеобхватна; всеки има своята роля", каза Борн на пресконференция в кабинета на министър-председателя в Матиньон. Френското правителство ще води „безкомпромисна борба срещу тормоза" не само в училищата, но навсякъде, където играе ключова роля в живота на детето. < p>„Нашият план е 100% превенция, 100% откриване, 100% решения“, каза Борн.

Премиерът изслуша свидетелства от студенти, които или сами са били тормозени, или активни в асоциации, борещи се с тормоза преди пресконференцията.“ Това очевидно не са прости истории за разказване“, каза тя. „Да говорите за тях е много важно и да се ангажирате да помагате на другите също е прекрасен начин да възстановите себе си.“

След самоубийството на 13-годишната Линдзи през май в Па дьо Кале, Борн поиска от няколко членове на нейния кабинет да работят по междуведомствен план за началото на новата учебна година.

Няколко мерки вече бяха въведени през лятото, включително каране на насилниците да сменят училище и наказания за тези, които тормозят ученици от други учебни заведения онлайн.

Правителството също пусна приложение и въведе номер за спешна помощ 3018, посветен на онлайн тормоза.

Франция разтревожена от „презряната“ смърт на тийнейджърка, която се удави в Сена

Конфискуване на телефони

Министърът на образованието Габриел Атал обяви установяването на „курсове по емпатия“, които ще бъдат включени в училищната програма – подобно на това, което съществува в други страни, особено в Дания – от началото на учебната 2024 г.

Борн каза, че местните прокурори сега ще бъдат „систематично“ информирани за докладите на тормоз.

Правителството също така обмисля конфискуване на телефоните на сериозни извършители на кибертормоз и им забранява да използват социални мрежи.

Тормозът в училище засяга един на всеки 10 ученика във Франция.

A 14- годишно момиче, изправено пред кибертормоз от съученици, почина през 2021 г., след като скочи в Сена.

Въпросът нашумя отново, след като Николас, на 15 години, се самоуби в Поаси (Ивелин) ден след началото на учебната година и след поредица от противоречия за това как училищата се справят с тормоза.

Министърът на образованието Атал каза, че всяка училищна институция трябва да има въведена стратегия за борба с тормоза „до края на годината“.

Тормозът в училище стана вирусен: вълна от самоубийства на тийнейджъри налага разплата във Франция

(FRANCE 24 с AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР