Френският министър на външните работи Катрин Колона пристигна в Монголия

...
Френският министър на външните работи Катрин Колона пристигна в Монголия
Коментари Харесай

Френският външен министър на визита в Монголия с поглед към полезните изкопаеми

Френският министър на външните работи Катрин Колона дойде в Монголия на посещаване, целящо подсилване на връзките и увеличение на достъпа на страната ѝ до големите минерални запаси на азиатската страна, заяви Агенция Франс Прес.


" Пристигнах в Монголия - демократична страна, три пъти по-голяма от Франция, ситуирана сред Китай и Русия и без изход на море ", съобщи Колона в Туитър.

Франция и Монголия споделят " партньорство, което укрепва суверенитета и стратегическата автономност на нашите две страни ", сподели тя.

Посещението ще надгради пътуването на президента Еманюел Макрон в тази страна предишния месец, съобщи пред кореспонденти дипломатически чиновник.

" Монголия е цялостна с запаси, които не се експлоатират задоволително и които не са напълно разпознати ", сподели служителят.

Франция " има няколко плана в развой на осъществяване, в това число един огромен, който има за цел да експлоатира уранови мини ". Става въпрос за план на френската нуклеарна компания Orano, който към момента не е утвърден от монголското държавно управление.

Проектът се прави оценка на " повече от един милиард евро " и ще " даде опция за рандеман на доста количество уран ", с цел да се " ускори стратегическата автономност " на Франция, сподели служителят.

" Orano има за цел да го трансформира в модел за устойчива и виновна употреба на ресурсите в област, обичайно " свързвана със замърсяване и увреждане на изискванията на живот на локалното население “, добави служителят.

Уточнява се, че сега се водят договаряния за подписване на договорка.

В петък Колона ще се срещне с монголския президент Ухнаа Хурелсух и с първия посланик на страната.

За днешния ден е планувано присъединяване в среща на външните министри на тематика " Феминистка дипломация и права на дамите ", проведена от Монголия и спонсорирана от Франция и Германия, оповестиха от външното министерство на Париж. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР