Френският актьор Пиер Брис - най-известният изпълнител на ролята на

...
Френският актьор Пиер Брис - най-известният изпълнител на ролята на
Коментари Харесай

Германски издател изтегля Винету заради обвинения в расизъм

Френският артист Пиер Брис - най-известният реализатор на ролята на Винету, умря през 2015 година
Едно от водещите немски издателства - Ravensburger Verlag, изтегли две идни книги от каталога си поради обвинявания в расизъм, оповестява " Гардиън ". Става дума за романи с Винету - обичания индиански воин на генерации, в това число на някогашния български министър председател Бойко Борисов. Литературният дебют на персонажа е през 1875 година, само че идните два романа в каталога на " Равенсбургер " няма да излязат, а издателството обмисля и дали въобще да разгласява романи за Винету в бъдеще. Спрени са както продажбите към книжарници, по този начин и поръчките в Amazon от вторник насам. Издания на " Винету " от други издателства са към момента налични, отбелязва " Гардиън ".

Спрени са не истинските романи за индианския водач, а две детски книги, основани на скорошния филм " Младия водач Винету " и предопределени за читатели на възраст 7+. От издателството разясняват, че действието им е в отговор на " множеството отрицателни реакции ". Решението на Ravensburger Verlag повдигна въпроса дали не би трябвало да бъде изтеглен от показ и филмът, който се прожектира в кината в Германия. 
 

Плакатът на " Младият водач Винету " - филмът, който разпали полемиката в Германия

Карл Май, създателят на " Винету ", умира през 1912 година Той е считан за първия създател на бестселъри на немски език и е един от най-продаваните германски писатели на всички времена. Романите му, които в началото стартират като подлистници във вестници, са продадени в към 200 милиона копия по света и са преведени на над 40 езика. Историите в тях проследвяват другарството сред Олд Шатърхенд - немски преселник в Съединени американски щати и повествовател, и Винету, водач на апачите и негов кръвен брат.  Карл Май, очевидният прототип на Олд Шатърхенд, не е излизал в никакъв случай отвън Германия досега, в който романите му носят международна популярност. След това посещава Съединени американски щати един път, и то единствено в региона на Ню Йорк. 
По книгите са основани безчет кино акомодации, известни като " зауеркраут уестърни " (зауеркраут е обичайно немско ядене - кисело зеле), театрални пиеси и други Винету е еднообразно обичан в Източна и Западна Германия по време на Студената война. След обединяването не престават да се провеждат Винету-фестивали, най-популярният от които - в Бад Зедеберг - притегля към 250 000 души годишно. Романите на Карл Май са толкоз известни, че даже нацистите се отхвърлят да ги забранят, макар че опонират на техните расови идеали посредством героизирането на цветнокожи. Смята се, че даже Адолф Хитлер е бил почитател на " Винету ", напомня " Гардиън ". 
В днешни дни обаче обществените медии повдигнаха развълнуван спор за това, че индианските романи възпроизвеждат расистки стандарти, чиито корени са в колониализма. Обвиняват ги в " културна апроприация " поради метода, по който разказват коренните поданици на Америка. Според някои коментатори, представени от Die Zeit, провинциалната идилия, която Май разказва, е " неистина, която напълно подменя геноцида на коренното население, несправедливото лишаване на земята им от белите заселници и разрушаването на техния натурален хабитат ". 
Таблоидът " Билд " поведе обратна кампания, наричайки сходни реакции " нервност " и " изгаряне на кладата на героя от нашето детство ". Директорът на Ravensburger Verlag Клеменс Майер съобщи, че книгите би трябвало да бъдат обсъждани в историческа вероятност, против която те опълчват " романтизирана картина с доста клишета ".
Източник: segabg.com
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР