Френските власти вземат сериозни мерки, за да изчистят“ Париж от

...
Френските власти вземат сериозни мерки, за да изчистят“ Париж от
Коментари Харесай

Как Париж решава проблема с бездомните хора преди Олимпиадата догодина

Френските управляващи вземат съществени ограничения, с цел да „ изчистят “ Париж от бездомните хора по-улиците, изпращайки ги в други градове, написа CNN.

Според осведомени усилието е поради идните летни Олимпйски игри през 2024 година

В момента стотици, в случай че не и хиляди хора, нощуват по парижките улици. В голямата си част те са мигранти, пристигнали неотдавна във Франция и неуспели да получат обществено жилище или по-прилична финансова помощ. Спят по улици, подлези, метростанции.

Всяка седмица сред 50 и 150 души биват разселвани. Разбира се, държавното управление отхвърля дейностите му да имат нещо общо с идната Олимпиада, само че редица неправителствени организации подозират, че точно това е повода.

„ Чухме, че ще дойдат да ни вземат през днешния ден, само че не знам къде ще ни откарат “, споделя пред CNN един от бездомните мигранти.

През 2017 година той потегля от Етиопия, минава през Судан и Либия и влиза в Европа през Италия. След това се озовава във Франция. Сега може да се каже, че се е „ закрепил “ – има непрекъсната работа, само че все пак не може да си откри жилище, защото наемите в Париж са извънредно високи. Социалните жилища пък са малко. Затова доста чужденци разчитат на настаняване в хотели, за които заплаща страната. Това обаче също е краткотрайно решение.

Отскоро притежателите им са почнали да разтрогват договорите си с държавното управление. Може би те също се приготвят за упования поток туристи за Олимпиадата следващата година. Така или другояче за мигрантите има все по-малко места.

Ето за какво управляващите ползват нова тактика – разселване. Да се намерят бездомните в Париж не е сложна задача. Те са съсредоточени главно в региона на Ил дьо Франс, прочут с това, че там са концентирани огромна част от обществените услуги за небогати хора. Официалните данни сочат, че най-малко половината бездомни - към 100 хиляди души - съумяват да намерят краткотраен заслон в района.

Няколко огромни рейса стопират покрай упоменатата метростанция. Те са обградени от служители на реда, носещи табели „ Марсилия “ и „ Бордо “, т.е. новите „ домове “ на парижките бездомници. Социални чиновници осведомят мигрантите, че могат да се качат в автобусите, за отидат в посочените градове, където ще бъдат настанени. Който желае да остане в Париж, би трябвало да потвърди, че работи на непрекъсната работа.

От пролетта насам най-малко 1800 души са изселени от столицата на Франция по този метод. В провинцията са издигнати краткотрайни убежища, където тези хора да бъдат настанени. Техният потенциал обаче е стеснен.

Неправителствени организации, работещи с бездомните, упрекват страната, че не може да се оправи с казуса и вместо това просто го „ мести “ някъде другаде. Правителството е подложено на напън и поради незадоволителните обществени помощи за мигрантите.

През предходната година Франция е получила над 155 хиляди молби за леговище.

Наскоро вътрешният министър Джералд Дарманин разгласи, че страната ще одобри политическите бежанци, които биха станали жертва на гонения в родината си. Едновременно с това обаче той сподели, че ще останат затворени за идващите незаконно, които не са застрашени от гонене.

Президентът Еманюел Макрон пък сподели, че страната харчи по 2 милиарда евро годишно за настаняване на бездомни хора. Коментарът му бе:

„ Франция не може да се оправи с цялото злощастие по света “.

С намаляването на договорите са хотелско настаняване в Париж казусът се изостря още повече.

Освен, че ще е хазаин на лятната Олимпиада в столицата ще се организира и международно състезание по ръгби. Преди няколко месеца някогашният минситър по жилищната политика Оливие Клайн съобщи, че „ би трябвало да мислим в вероятност и да се опитаме да оправим бъркотията “, говорейки за идните спортни събития. И след това отхвърли новата държавна тактика да има нещо общо с тях.

Хората, които подлагат на критика властта, че единствено „ реалокира “ казуса, показват, че в провинициалните центрове за настаняване бездомните могат да останат за три седмици. През това време се поставят старания да им се помогне с намиране на работа и жилище, само че към 1/3 от тях се озовават още веднъж на улицата. В Бордо да вземем за пример този дял доближава даже до 40%. Сега държавното управление се пробва по неотложност да усили потенциала на центровете и да построи нови, само че е ясно, че това няма по какъв начин да реши казуса напълно.

Част от мигрантите към този момент отхвърлят да се качат по рейсовете. Те знаят, че на някои, отпътували за Бордо да вземем за пример, им е обещавано, че няма да имат проблеми с настаняването. Оказало се обаче, че това е единствено за първите три седмици. След това би трябвало да изоставен центровете. Затова доста от спящите по улиците на Париж избират да останат там, където са.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР