Френските избиратели ще отидат днес до урните, за да гласуват

...
Френските избиратели ще отидат днес до урните, за да гласуват
Коментари Харесай

Франция се отправя към парламентарни избори

Френските гласоподаватели ще отидат през днешния ден до урните, с цел да гласоподават за законодателен орган на страната.

Еманюел Макрон завоюва президентския пост през април, с което стана първият държавен глава, който през последните 20 години е избран отново на поста.

Първият тур на изборите за Национално заседание - долната камара на Народното събрание, ще се организира през днешния ден, а вторият - една седмица по-късно, на 19 юни.

Въпреки мощното болшинство на неговата дясноцентристка партия, Макрон ще бъде изправен пред мощна конкуренция от страна на обединението, известна като Нов екологичен и обществен национален съюз, или NUPES - група от четири опозиционни партии, които взеха решение да се обединят против Макрон.

Те се състоят от партиите Социалисти, Комунисти, Екологична Европа - Зелените и „ Непреклонна Франция “.

Националното заседание се състои от 577 места. Като част от обединението четирите партии от NUPES се съгласиха да поддържат единствено по един претендент за всяко от местата: 100 от Зелените, 70 от Социалистите, 50 от Комунистите и 360 от Движение " Непреклонна Франция ".

Последното е партията на Жан-Люк Меланшон - депутатът, който съставлява Марсилия и който се чака да бъде избран отново.

Част от устрема му към победа е вярата да бъде назначен за министър-председател - не прекомерно желателна вероятност, защото сегашният министър председател Елизабет Борн ще би трябвало да се бори за мястото си.

По закон всеки настоящ министър, който има по-голяма роля в държавното управление, като Борн, би трябвало да се отдръпна, в случай че загуби надпреварата.

Ако алиансът на Меланшон завоюва болшинство и Борн загуби мястото си, той може да поеме поста министър-председател, в случай че Макрон реши да го назначи, с цел да притегли левицата на своя страна.

Меланшон се класира на трето място на президентските избори през април, като събра 21,95% от гласовете след претендента на крайната десница Марин льо Пен.

В столицата на Франция, както и в другите ѝ райони, гласоподавателите се вълнуват от многочислени въпроси - от правата на лов на риба в северозападната част на страната до имиграционните проблеми в Кале на север и в Средиземно море, както и проблемите на селското стопанство в средата.

Повишените цени на горивата и инфлацията засягат елементарните консуматори в по-големите градове и в покрайнините им.

„ Ще гласоподавам тази неделя и идната неделя за моя претендент Надеге Абоманголи. Тя е била чистачка в хотели и е подкрепена от партиите на NUPES, които се надявам да получат доста депутати и представители, тъй като носят същинските, интелигентните планове на обществото, в това число екологичните потребности и ограничения, които са безусловно решаващи ", сподели Тристан - механик, работещ в театрална продукция в Париж, за който въпросът за околната среда е от изключителна значимост.
 
Съществува съществено разделяне сред тези, които поддържат Макрон и неговата система на ръководство, и тези, които не го поддържат, защото считат, че той е постигнал малко и че огромна част от президентския му мандат е било повече театралничене, в сравнение с действителни дейности.

Тези, които твърдо стоят на страната на президента, обаче усещат мощната нужда да се обединят. И това опълчване и противоречие е позитивно за страната.

" В неделя ще гласоподавам за претендента на Републиканците. Не съм доста оптимистично надъхан за възможностите ѝ да бъде определена, само че въпреки всичко считам, че е значимо да има съпротива в тази страна ", споделя Вали, който работи в региона на животозастраховането в Париж. " Мисля, че президентът Макрон въпреки всичко ще се оправи добре за бъдещето, за Европа ".

" За мен е доста значимо да се реши казусът с безработицата в тази страна, както и със сигурността, тъй като в тази страна има доста неустановеност. За мен това е най-важното ", сподели той.

Според социологическо изследване на IPSOS-Sopra-Sterio, извършено в петък, " Заедно! ", която е коалиция от партии, подкрепящи Макрон - " Република напред ", " МоДем " и " Хоризонти ", изпреварва с малко до NUPES с 28% против 27%.

Националното обединяване на Марин льо Пен се утвърждава от 19,5 % от гласоподавателите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР