Френските благотворителни организации SOS Средиземноморие и Лекари без граници /MSF/

...
Френските благотворителни организации SOS Средиземноморие и Лекари без граници /MSF/
Коментари Харесай

Десетки мигранти са спасени край Либия

Френските благотворителни организации „ SOS Средиземноморие ” и „ Лекари без граници ” /MSF/ избавиха още 81 мигранти край крайбрежията на Либия през днешния ден.
Те станаха част от групата 130 души, избавени преди този момент на борда на кораба „ Ocean Viking ”, заяви кореспондент на Агенция Франс Прес.
Младежите, най-вече суданци са напуснали крайбрежията на Либия в синя гумена лодка, пляскаха и веселиха при появяването на избавителния транспортен съд.
Спасяването от 11 август беше третото през уикенда, съобщи БГНЕС.
Корабът, ръководен взаимно от „ SOS Средиземноморие ” и „ Лекари без граници ”, патрулира в интернационалните води на към 50 морски благи край крайбрежията на Триполи.
" Ние сме единствените спасители в региона, либийската брегова защита не реагира на бедстващи мигрантски кораби. ”, сподели координаторът на „ SOS Средиземноморие ” Никола Романюк пред кореспондент на Агенция Франс Прес на борда на избавителния транспортен съд.
Корабът „ Open Arms ”, опериращ в същия регион от испанската благотворителна организация Proactiva, има на борада си 160 мигранти , от които 121 са били на борда в продължение на 10 дни, до момента в който чакат нежелаещите да ги одобряват страни от Европейски Съюз да ги позволен на своя територия.
Романюк сподели, че удобните климатични условия евентуално ще насърчат повече хора да отплават от либийските крайбрежия.
Допълнителен тласък е, че тридневният мюсюлмански празник Курбан Байрам, който стартира в неделя, може да понижи наличието на управляващите, патрулиращи по либийските плажове.
MSF, която записва мигрантите на борда, съобщи в неделя, че четири пети от последната избавена група са хора на възраст сред 18 и 34 години, до момента в който 17 % са под 18 години.
Спасителните акции се организират в миг на напрежение сред Италия и други страни от Европейски Съюз, като италианското държавно управление отхвърля да пусне мигрантите да дебаркират на крайбрежията му, в случай че сътрудниците от Европейски Съюз не оказват помощ да бъдат настанени на яхна територия.
Един от избавителните кораби – „ Ocean Viking ” е регистриран в Норвегия, а извънредно десният министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини изпрати предизвестие до Осло предходната седмица.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР