Френски въздушен удар е убил най-малко 19 цивилни в централната

...
Френски въздушен удар е убил най-малко 19 цивилни в централната
Коментари Харесай

ООН: Френски въздушен удар е убил 19 цивилни в Мали

Френски въздушен удар е умъртвил минимум 19 цивилни в централната част на Мали през януари, сочи отчет на Организация на обединените нации, забелязан във вторник от Франс прес.
В отчета се прибавя, че жертвите са предпазени според интернационалното право.
 Подпийнал френски боец гръмна двама сътрудници в Мали Подпийнал френски боец гръмна двама сътрудници в Мали
Френски боец, ситуиран в Мали като част от силите " Бархане ", борещи се с джихадистки бунтовници, е ранил двама свои сътрудници с пист...
На 3 януари френски бойни самолети нанесоха удар наоколо до отдалечено село при условия, които провокираха разногласия в раздраната от войната страна в Сахел. Жителите на селото споделиха, че ударът е поразил женитба и са убити цивилни.
Но военните на Франция отхвърлиха обвиняването и обявиха, че са умъртвили джихадисти. Те също по този начин отхвърлиха да е имало женитба в селото този ден.
Мисията на Организация на обединените нации в Мали, известна като MINUSMA, след това стартира следствие на случая.
В отчет, обобщаващ констатациите на следствието, Организация на обединените нации споделя, че в действителност се е състояла женитба и " е събрала към 100 цивилни на мястото на удара ". Добавя се, че към петима въоръжени хора, за които се счита, че са членове на джихадистката група „ Катиба Серма ”, са участвали на тържеството.
 Освободиха четирима отвлечени и арестувани в Мали Освободиха четирима отвлечени и арестувани в Мали
Четирима отвлечени и арестувани в Мали, в това число 75-годишната френска служителка на благотворителна организация Софи Петронин бяха ос...
Най-малко 22 души са починали при френския удар, от които 19 са цивилни, съгласно сондата.
" Групата, наранена от удара, е била формирана най-вече от цивилни лица, които са предпазени лица според интернационалното филантропично право ", се споделя в отчета. " Този удар поражда сериозна угриженост по отношение на зачитането на правилата на водене на военни дейности ", се прибавя в документа.
Докладът на Организация на обединените нации се основава на 115 самостоятелни изявленията и съставлява рядка рецензия към дейностите на френските сили в Мали. Разследващите са провели и групови изявленията и към 100 телефонни изявленията.
Мали се бори да сдържа ислямистки протест, който за пръв път избухна в северната част на страната през 2012 година, преди да се популяризира в центъра и прилежащите Буркина Фасо и Нигер. Франция, някогашната колониална мощ, се намеси в Мали през 2013 година, с цел да отблъсне джихадистите и в този момент има към 5100 бойци, ситуирани в район Сахел.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР