Френската монахиня сестра Андре прекарва последните няколко седмици през февруари

...
Френската монахиня сестра Андре прекарва последните няколко седмици през февруари
Коментари Харесай

Вторият най-възрастен човек на света пребори ковид

Френската монахиня сестра Андре прекарва последните няколко седмици през февруари в изолираност, защото е болна от Covid-19. Сега, оповестява Елза Мари за Le Parisien, живеещата в Тулон пенсионерка се е възстановила изцяло от вируса, на време с цел да отпразнува рождения си ден – по-точно своя 117 рожден ден – със жанр.

 LucileRandonViolin

Андре като дребна

Според Елиан Пелтие от New York Times медицинският личен състав в старческия дом Sainte Catherine Labouré диагностицира 81 от 88 живущи, в това число Андре, с вируса през януари месец. По-късно единадесет от тези лица почиват. Възрастната монахиня от своя страна се самоизолира в продължение на няколко седмици, само че не демонстрира признаци на заболяването, оповестява Ройтерс. „ Дори не осъзнавах, че го имам “, споделя Андре на Лоран Амалрик от френския вестник Var-Matin. В диалог с Ройтерс Дейвид Тавела, управител връзки в дома за пенсионери, споделя: „ Считаме, че тя е излекувана. Андре е доста спокойна и с неспокойствие чака да отпразнува своя 117 рожден ден. “

Според листата със международните ранглисти на изследователска група на Gerontology Research Group – лист с хора, на които се счита, че са на възраст над 110 години – Андре, който попада там с нейното рождено име, Люсил Рандон, е най-старият прочут човек в Европа и вторият най-стар в света. (Най-старият човек в света, японката Кане Танака, навърши 118 години на 2 януари.)

 Supercentenarian-Kane-Tanaka-c1923

Кане Танака

В изявление за La Parisien Тавела разказва живота на Андре като „ необикновен “ и добавя, че „ диалогът с нея е като прелистване на сборник. “ Родена в Алес, Франция, през 1904 година, Андре претърпява грипната пандемия от 1918 година, а също и световните войни и събития, които тя разказва като „ доста и тъжни “. Макар и част от не особено отдадено протестантско семейство, тя приема католицизма и през 1944 година се причислява към църковен медал. Приемайки името Андре в чест на умрелия си брат, тя прекарва идващите 28 години в грижи за сираци и възрастни хора в локална болница

Сблъсквайки се с друго „ тъжно събитие “ – а именно пандемията от Covid-19 – Андре е по-загрижен за благосъстоянието на другите поданици, в сравнение с за личното си, отбелязва АП.

Говорейки пред френската телевизия BFM, тя споделя: „ Щастлива съм, че съм с вас, само че бих желала да съм някъде другаде – да се причисля към огромния ми брат, дядо ми и баба ми. “ Андре прекарва по-голямата част от времето си в изолираност, молейки се и мечтаейки за деня, в който ще може още веднъж да види другари и семейство. Тя се надява жертвите на пандемията да „ запазят вяра, да се борят, с цел да се излекуват и да дадат образец на останалите “, съгласно Le Parisien.

117-годишната жена, която е сляпа и употребява инвалидна количка, надалеч не е единствената столетница, оживяла от Covid-19. Мери Никълсън, британка, която дава позитивен тест за вируса в навечерието на Нова година, се възстановя в точния момент, с цел да отпразнува своя 106-и рожден ден на 12 януари. А американката Силвия Голдшол, която навършва 108 години през декември, споделя пред News 12 New Jersey, че се е възстановила от вируса, тъй като тя „ е била решена да оцелее “.

Андре отпразнува рождения си ден с католическа литургия и малко празненство на софра с гъши дроб, капун с гъби и алено вино, оповестяват Джон Лестър и Джефри Шефер за AP. След къса сънливост тя приключва тържествата с обичания си десерт: торта Аляска с усет на малина и праскова, съгласно Times.

Както Тавела споделя пред АП, Андре добавя ястието си за рождения ден с алено вино – „ една от секрети за дългоденствие “ – и шампанско, „ тъй като за 117 години би трябвало да се вдигне тост “.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР