Франция започна днес изтеглянето на войските си от Нигер, потвърди

...
Франция започна днес изтеглянето на войските си от Нигер, потвърди
Коментари Харесай

Франция започна изтеглянето на войските си от Нигер

Франция стартира през днешния ден изтеглянето на войските си от Нигер, удостовери в изказване генералният щаб на френските въоръжени сили, представен от ДПА, цитира Българска телеграфна агенция и Дарик.

В изказването се споделя, че всички френски бойци ще се върнат във Франция до края на годината при съблюдаване на ред и ограниченията за сигурност.

Решението бе взето след повече от два месеца опълчване сред Франция и хунтата, която пристигна на власт на 26 юли след прелом против президента Мохамед Базум, показва Франс прес.

Френският президент Еманюел Макрон разгласи на 24 септември прекъсването на военното съдействие с Нигер и поетапното евакуиране на разположените в страната 1400 френски бойци " до края на годината ", като по този метод се съобрази с волята на новите управляващи, които денонсираха споразуменията в областта на защитата, свързващи Ниамей с Париж.

„ Ще създадем това, което е планувано, и то ще стане в сходство с планирането “, увери френският общоприет щаб.

Около 1000 френски бойци и летци са ситуирани във френската военновъздушна база в столицата Ниамей, а 400 - в Уалам и Айору, в северозападната част на страната, дружно с нигерците в така наречен зона на " трите граници " сред Нигер, Буркина Фасо и Мали, където работи групировката " Ислямска страна " (ИД).

Войниците, ситуирани в предните бази, ще бъдат първите, които ще се изтеглят. Планът е сходен на този в Мали, където френското евакуиране стартира с трите бази, ситуирани най-далеч на север в страната.

Бившата колониална мощ Франция наред с други западни и африкански страни не признават новите управляващи в Ниамей.

Нигер, който има население от близо 26 милиона поданици, беше последният либерален съдружник на Съединени американски щати, Франция и други европейски страни в битката против джихадистите в района на Сахел, отбелязва ДПА.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР