Франция стана последната страна в Европа, решила да съкрати карантината

...
Франция стана последната страна в Европа, решила да съкрати карантината
Коментари Харесай

Защо Европа съкращава карантината за заразени, докато омикрон я завладява

Франция стана последната страна в Европа, решила да редуцира карантината за имунизираните, заразили се с ковид.

Решението на една от водещите европейски страни е следващият знак за наклонността на континента и Съединените щати да понижават интервала на изолираност, до момента в който се приготвят за резултата от по-заразния () вид омикрон.

Притесненията са главно в две направления.

Първо, разразилата се в редица страни вълна укрепва терзанията от дефицит на чиновници в обществения бранш. Днес английският министър председател Борис Джонсън предизвести, че страната може да се сблъска с отсъствието на 25% от работещите в бранша.

Второ, при шестцифрен брой инфектирани за ден в най-големите страни са застрашени редица браншове на стопанската система - от търговията на дребно до туризма и други услуги - по същата причина, а и заради липса на клиенти.

Списъкът се удължава

Ирландия реши в края на декември да редуцира карантината за всички инфектирани, които имат подсилваща доза или са преболедували в последните 3 месеца (но с омикрон повторното заразяване е по-лесно). Такива решения взеха и Испания (от 10 на 7 дни), Португалия (същото, само че за безсимптомни) и Гърция (от 5 на 10, с още 5 за носене на маска; контактни няма да минават през карантина, в случай че имат бустер). Стъпката следва и в Германия, чийто здравен министър Карл Лаутербах поддържа този метод.

Политиката на Италия остава по-строга - Рим реши да понижи карантината единствено на изцяло имунизираните, които са в контакт със инфектиран.

В Съединени американски щати центровете за надзор и профилактика на болесттите (CDC) предложиха изолацията за безсимптомните да се понижи от 10 на 5 дни. " Много случаи на омикрон ще са безсимптомни ", споделя Рошел Уаленски, шеф, на центровете " Рошел Уаленски ", от " Гардиън ".

"Искаме да се уверим, че има механизъм, посредством който обществото да продължи да действа, до момента в който се придържаме и към науката. "
Рошел Уаленски,
шеф, CDC на Съединени американски щати

Във Англия Агенцията за здравна сигурност също редуцира периода на самоизолирането за инфектирани - и имунизирани, и неимунизирани - на 7 от 10 дни, в случай че след това пробата им не е позитивен.

Икономическа или здравна логичност

От позиция на Световната здравна организация тази наклонност е опит за баланс сред преодоляването на вируса и действието на стопанските системи.

се обаче и по-критични гласове. Според някои учени главен проблем в това решение, зад което виждат икономическа, а не здравна логичност, е по какъв начин ще се овладее растежът на заразяванията, в случай че заболели хора излизат от карантина в миг, когато още могат да популяризират вируса.

Има и по-нюансирани подходи - Саад Омер от Института за световно здраве към " Йейл ", че сходна стъпка, в случай че се подхваща, би трябвало да върви ръка за ръка с негативен тест.

Дали решението почива на научни данни, е въпрос, който следва да се изследва. Скорошно изследване в Съединени американски щати, че инфектираните, които са имунизирани, се почистват от COVID-19 приблизително за 5 дни и половина; при неимунизираните продължителността е 7 дни и половина.

Въпросното изследване обаче предшества превъзходството на завладелия планетата единствено за месец омикрон. Въпреки това в Съединени американски щати управляващите твърдят, че рекомендацията за карантината се води и от научни съображения. Такава е позицията и в Гърция, с аргумента че признаците са по-меки.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР