Франция стана първата страна, която изрично записа в Конституцията си

...
Франция стана първата страна, която изрично записа в Конституцията си
Коментари Харесай

Официално: Франция е първата страна, записала в Конституцията си правото на аборт

Франция стана първата страна, която категорично записа в Конституцията си правото на непринудено спиране на бременността (аборт), съобщи Агенция Франс Прес.

Общо 780 членове на Народното събрание утвърдиха въвеждането на следното изречение в член 34 от Основния закон: „ Законът дефинира изискванията, при които се упражнява обезпечената на дамата независимост да прибегне до непринудено спиране на бременността “. Това историческо гласоподаване беше посрещнато с бурни овации в залата.

Проучванията на публичното мнение демонстрират, че към 85% от обществеността поддържа промяната дамите да има конституционно право сами да вземат решение дали да запазят бременността си или не.

„ Казвам на дамите, в границите на нашите граници и отвън тях: Започва ерата на един свят на вяра “, съобщи министър председателят Габриел Атал.

Във Франция правото на аборт е одобрено със закон от 1975 година Оттогава законът е обновен девет пъти.

Но не всички приветстваха гласуването, като Ватикана повтори опълчването си на абортите. „ Не може да има „ право “ да се отнеме човешки живот “, се споделя в изказване на ватиканската институция, повтаряйки опасенията, изразени към този момент от френските католически епископи.

Те приканиха „ всички управляващи и всички религиозни институции да създадат всичко допустимо, тъй че в този стадий от историята отбраната на живота да стане безспорен приоритет “.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР