Франция спря в последния момент част от търг, на който

...
Франция спря в последния момент част от търг, на който
Коментари Харесай

Франция спаси "порно на 232 години", като го обяви за национално богатство

Франция спря в последния миг част от търг, на който в сряда в Париж ще бъде препоръчана за продажба най-богатата частна сбирка от ръкописи в света.

Днес ще се направи първият опит за очистване на сбирката от внушителните 130 000 ръкописа, литературни и художествени творби, събрана от групата " Аристофил " (Aristophil). Тя бе учредена през 1990 година и събра средства от близо 18 000 вложители в подмяна на това, че всеки от тях ще има дял от събраните шедьоври.

През годините бяха изкупени уникати за стотици милиони евро, само че през 2015г. компанията банкрутира, причинявайки загуби на вложителите. Основателят Жерар Леритие, който през днешния ден е на 69 години, бе задържан и е разследван по съмнения за машинация в изключително огромни размери, които той отхвърля.

Спасеното произведение е " 120 дни на Содом ", написано от Маркиз дьо Сад до момента в който излежава присъда в Бастилията. То е считано за едно от най-ранните и най-провокативни еротични творби.

За да избави " 120 дни на Содом " френската страна го разгласи за национално благосъстояние, което не може да бъде продадено на чужденец.Произведението на Дьо Сад от 1785 година бе наречено от медиите " порно на 232 години ". То съставлява 33 свитъка с обща дължина 12 метра. Те разказват историята на четирима аристократи, решили да тестват всяка полова " перверзия ", за която се сетят.

Свитъците са оставени скрити в килията, когато маркизът е изместен от пандиза по време на Френската гражданска война. Те са открити и оповестени по-късно, закупени са за 7 милиона евро, а през днешния ден се очакваше за тях да бъдат препоръчани сред 4 и 6 милиона евро.

Друг ог шедьоврите, блокирани от културното министерство на Франция, е Вторият манифест на сюрреализма от Андре Бретон. С него щяха да бъдат препоръчани негови писма и текстове, изиграли основополагаща роля за това придвижване в изкуството на ХХ век. За този лот от търга се чакаха до 5.5 млн. евро.

Интерес към двата блокирани лота са показали частни колекционери от Съединени американски щати и Европа, оповестиха от аукционната къща Aguttes.

Сега френската страна ще има 30 месеца за набиране на средства, с които да откупи блокираните творби. В противоположен случай те се завръщат на търга.

Сред шедьоврите е и истинският ръкопис на " Тримата мускетари " от Александър Дюма, както и нотни ръкописи на Рихард Щраус.

Истинската съкровищница се добавя от персонални зчисления на пионера на квантовата доктрина Ервин Шрьодингер, стихове от перото на Артюр Рембо, въодушевилите кино шлагера от преди 20 години " Титаник " 40 страници изложение от оживялата в корабокрушението Хелън Чърчил Канди, ръкописи на Оноре дьо Балзак и прочувствена преписка сред адмирал Хорейшо Нелсън и император Наполеон I.

Ликвидирането на сбирката ще стане в идващите 6 години на повече от 20 аукциона. Решението да се разтегли процесът във времето е да се избегне пренасищане на пазара с хиляди изключителни творби и ръкописи, което би свалило цената им.

Преди отдръпването на уникатите на Маркиз дьо Сад и Андре Бретон се очакваше на днешния търг да бъдат събрани сред 12 и 16 милиона евро.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР