Франция спира полетите на къси разстояния от април 2022 г.

...
Франция спира полетите на къси разстояния от април 2022 г.
Коментари Харесай

От Париж до Лион вече по-бързо с влак, отколкото със самолет

Франция стопира полетите на къси дистанции от април 2022 година с претекста, че може да предложи също толкоз бърз наземен превоз, който обаче не е толкоз замърсяващ. Така Франция ще стане първата страна от Евросъюза, която постанова правилото за понижаване на въглеродните излъчвания. Освен това държавното управление приканва хората да употребяват френските високоскоростни влакове, известни като TGV, които са фамозни с високото си качество на предлаганата услуга.

От април 2022 година френското държавно управление приключва късите полети до дестинации, до които може да се стигне с 2,4 часа с трен. Като да вземем за пример линията Париж - Бордо или Париж - Лион.

През ноември 2021 година френският министър на превоза Жан-Батист Джебари акцентира, че Франция има характерна железопътна мрежа с доста високоскоростни влакове, което я прави подобаваща за елиминиране на някои авиолинии.

В момента Франция има 2800 километра високоскоростни влакове, свързващи дестинации като Лондон, Амстердам и Франкфурт. Все отново това не лимитира полетите с тях, макар че тези дестинации са елементарно налични и с трен. Освен това AirFrance, който е главният транспортьор на Франция, през януари 2022 година стана първата самолетна компания, която вкара спомагателни цени за биогорива, като други самолетни компании се стремят да последват образеца.

Междувременно Швеция разгласи проектите си да вкара такса за политане за по-стари и по-малко ефикасни самолети. Подобни ограничения за понижаване на нездравословните излъчвания газове от авио промишлеността към този момент се ползват в Германия и някои скандинавски страни. Германия удвои налозите за полетите на къси дистанции, до момента в който в Австрия националният авиопревозвач отстрани добре познатия си маршрут от Виена до Залцбург.

„ Грийнпийс “ също упорства за възбрана на късите полети, при съществуване на различни пътувания с трен за по-малко от шест часа. Освен това Европейският съюз разгласи проекти да удвои своята високоскоростна железопътна линия до 2030 година, с цел да помогне за ускорение на железопътните пресичания.

От „ Грийнпийс “ оповестиха, че Европейската комисия се пробва да вкара характерни разпореждания за природен газ и нуклеарна сила, считани за зелени сили като приканиха Брюксел да се концентрира повече върху железопътния превоз, в сравнение с върху самолетите.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР