Франция ще върне 15 произведения на изкуството – продадени по

...
Франция ще върне 15 произведения на изкуството – продадени по
Коментари Харесай

Франция връща откраднати от нацистите картини

Франция ще върне 15 творби на изкуството – продадени по насила на или заграбени от нацистите – на техните законни еврейски притежатели, оповестява Теса Соломон за ARTnews. Националното заседание на Франция одобри единомислещо законопроекта предишния вторник, а Сенатът се чака да го утвърди на 15 февруари.

 Panorama de l'hémicyle de l'assemblée nationale

Националното заседание на Франция

Създадената през 1999 година Комисията за обезщетение на жертвите на обир съумява да разпознава днешните притежатели на 13 от 15-те творби, съгласно Times of Israel.

По време на сесия на Народното събрание френският министър на културата Роузлайн Башло дефинира законопроекта като исторически. „ Това е първият път от следвоенния интервал, в който държавното управление демонстрира юридически ангажимент към реституцията на творби от обществени сбирки “, споделя тя, съгласно Сяофей Сю и Камил Найт от CNN. В изказване след гласуването Башло добави, че продължаващото задържане на изкуството от страна на Франция е „ отказване на човечността на тези еврейски фамилии, на тяхната памет, на техните мемоари. “

 Shagal Choumoff

Марк Шагал

От 2019 година Франция поставя съгласувани старания да върне откраднатите от нацистите творби на изкуството на законните им притежатели. Спонсорираната от страната Комисия за обезщетение на жертвите на обир разпознава 13 от творбите, свързани със законопроекта, написа Гарет Харис за The Art Newspaper. Миналата година Министерството на културата разгласи, че четири произведения в Лувъра ще бъдат върнати на фамилията на египетско-еврейския колекционер Моис Леви де Бенсион.

Според CNN, творбите в законопроекта включват такива на Густав Климт, австрийски художник-символист, и Марк Шагал, роден в Беларус френски новатор. Картините сега са изложени на пет разнообразни места във Франция, в това число Лувъра в Париж и музея Орсе. Картината Le Père (Бащата, 1922) на Шагал, която сега е в сбирката на Центъра Помпиду, е приета за благосъстоятелност на полско-еврейския музикант и лютиер Дейвид Сендър, който имигрира във Франция през 1958 година, съгласно Times of Israel. Картината е отнета от Сендър, а по-късно, през 1988 година, влиза в националната сбирка.

 Gustav Klimt - Rosebushes under the Trees - Гугъл Art Project

Рози под дърветата, 1905

Rosiers sous les arbres (Рози под дърветата, 1905) на Климт е в сбирката на музея Орсе от 1980 година и е единственото произведение на художника в националните сбирки на Франция, оповестява CNN. Тази картина е разпозната като законна благосъстоятелност на роднините на австрийската еврейка Елеонора Стиасни, която наследява картината през 1927 година след гибелта на чичо си, индустриалеца и колекционер на изкуство Виктор Цукеркандъл, оповестява ARTnews.

След анексирането на Австрия от нацисткия режим, Стиасни е принудена да продаде творбата през 1938 година за доста по-малко от цената му, 400 райхсмарки – почти 1000 $ по това време или към 20 000 $ през днешния ден – на члена на нацистката партия Филип Хойслер, краткосрочният шеф на Виенското учебно заведение за приложни изкуства. Тя и фамилията й са депортирани от нацистите четири години по-късно и убити в Полша, съгласно ARTnews. Хойслер придвижва творбата във Франкфурт, където остава в частната му сбирка до края на живота му. Орсе придобива картината през 1980 година, когато френското държавно управление я купува от галерията Nathan Peter в Цюрих.

 Louvre Museum Wikimedia Commons

Лувъра

В момента 12 от 15-те творби, включени в законопроекта, се съхраняват в сбирката на Арман Дорвил в Лувъра. Дорвил, прочут френско-еврейски юрист и колекционер, бяга от Париж по време на Втората международна война, откакто градът пада под нацистка окупация, както заяви Винсент Нос от The Art Newspaper предишния юли. След гибелта му през 1941 година сбирката му от изкуство и литература е пусната на търг, а френското държавно управление я купува през 1942 година Оттогава се разиграва продължителна правосъдна борба сред Франция и потомците на Дорвил дали първичната продажба е била насилствена или не. Семейството желае реституцията на 21 творби.

Башло споделя на CNN, че търгът е проведен от наследниците на Дорвил, само че е следен от така наречен Вишиска Франция (френска марионетна страна през интервала 1940 – 1944 година, основана от нацистите). Консултативният орган на Франция твърди, че продажбата не е насилствена, тъй че творбите не могат да бъдат възобновени. Държавата предлага да върне 12-те творби, обхванати от законопроекта, против възобновяване на покупната цена. Семейство Дорвил оспорва това решение.

„ Постигнахме добър прогрес “, сподели Башло предходната година в музея Орсе, съгласно The ​​Art Newspaper, „ само че към момента имаме доста да научим за маршрута на откраднатите произведения, за произхода на творбите в нашите музеи и изобщо за изкуството, което циркулира през днешния ден на арт пазара. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР