Франция се е консултирала само с България относно Преговорната рамка

...
Франция се е консултирала само с България относно Преговорната рамка
Коментари Харесай

От нашите пратеници: Гласът на хората с българско самосъзнание в Северна Македония

Франция се е съветвала единствено с България по отношение на Преговорната рамка на Република Северна Македония. Това твърди чешки анализатор, чиято страна пое Председателството на Съвета. Аргументът дава съображение на критиците на компромиса в югозападната ни съседка да желаят проверка. Президентът на страната Стево Пендаровски разгласи, че на Европейския съюз му липсва стратегическо мислене и че Брюксел се срами от протичащото се.

Повече детайлности от Скопие предават специфичните пратеници на Българска национална телевизия Александър Марков, Станислав Златев и Николай Николов.

Протестите са проведени от главната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ и са срещу " българизация " на страната. Иначе през последните часове членове на НПО-та повдигнаха въпроса, че в действителност, по тяхна информация, Франция е съветвала своето предложение единствено в България. Това е нещо, което, съгласно тях, е взето поради от новото Чешко председателство на Съвета на Европейски Съюз. Но дали това е началото на нова лобистка акция от страна на Скопие, или е действителен развой, който ще се развие по дипломатически път - в границите на идващите няколко седмици следва да разберем.

В едночасово изявление за локалната телевизия " 21 " президентът на страната Стево Пендаровски съобщи, че сега в Европейски Съюз липсва стратегическо мислене и че Руската федерация, съгласно него, се възползва от митингите. Той прикани политическите партии в страната да се солидаризират към позиция, която ще бъде добра за страната, а не добра за тях в границите на идващите избори, акцентирайки, че след година и половина, когато тук се чака да има избори, по този начин или другояче, даже и опозицията да пристигна на власт, ще би трябвало да търси конституционно болшинство в Събранието от 80 депутати за смяна вероятно в Конституцията и вписването на българите в нея.

Говорът на омразата в Република Северна Македония е очевиден факт от години. В тези условия хора като Владимир Перев живеят през целия си живот.

Това, което става в този момент, през днешния ден, тия дни - това е един развой, кой трае тука 60-70 години, само че е бил като някаква река, само че езикът на омразата към България в никакъв случай не е утихнал. Сега България разбра какво има на своята западна граница. България се ангажира и отвори новите процеси в връзките сред България-Македония, само че и в връзките някогашните югославски републики-България-ЕС.

Атанас Величков списва уеб страницата " Трибуна.мк ", който се пробва да бъде гласа на българите в Скопие и района. Заради митингите даже излизането от у дома за него е предизвикателство.

В момента ние сме очевидци на едни антибългарски и шовинистични митинги, проведени от антиевропейски партии в лицето на ВМРО-ДПМНЕ, отпред с техния водач Християн Мицкоски, който публично приказва, че е европейски водач и че няма проблем с европеейската интеграция на Македония, и отвореният съветски състезател Димитър Апасиев, водач на " Левицата ". Тези митинги би трябвало да покажат гнева на елементарния човек срещу тъй наречените " булгаризация " на Македония, която идва с френското предложение, тъй наречените френско предложение.

В особено изявление за телевизия " 21 " северномакедонският президент Стево Пендаровски съобщи, че Брюксел го е позор от протичащото се тук. Пендаровски призна, че, първо, Франция през 2019-а наложи обсада за приемане на новата методология за договаряния. И разказа Скопие като " казус " за Европейски Съюз.

Според специалисти и наблюдаващи, митингите в Скопие са свързани освен с въпроса за Европейски Съюз.

Хората в Северна Македония се питат - за какво България желае гаранции за вписването на българите в Конституцията и за всички останали неизпълнени клаузи по Договора от 2017-а. Един от отговорите на специалистите е - точно поради екстремизма на митингите.

Вече от българска страна, доколкото знам и ми е известно, несъгласие няма. Ветото към този момент не е проблем. Но тук избрани структури и струи желаят да продължат разказа, че - ето, виждате ли - отново България е проблем. Пък и Европа страна фашистка - от изблиците на такива изказвания на митингите. Винаги някой различен е крив на македонските политици, сподели Атанас Величков.

На митингите в последните дни екипът ни беше помолен учтиво да напусне един от митингите на ВМРО-ДПМНЕ с думите: " Марш, мръсни български татари ". Полицаите бяха нападани физически с думите - Елате ни, българчета. И питани - България ли пазите?

Т.н. " френско предложение " следва да бъде прегледано най-вероятно идната седмица в Събранието. В понеделник депутатите ще се съберат, с цел да решат по кое време тъкмо да почнат дебатите и вероятно гласуването по него. Засега е ясно, че към този миг има обезпечено болшинство за приемането му благодарение на гласовете от албанските партии.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР