Франция: Сделките, отменени от армията на Нигер, бяха подписани със „легитимното“ правителство

...
Френските власти в петък отговориха на отмяната на пет споразумения
Коментари Харесай

Френските власти в петък отговориха на отмяната на пет споразумения за военно сътрудничество с нейната бивша колония Нигер от едноседмично военно правителство там, като казаха въпреки че взе под внимание решението, тези сделки бяха подписани със „законните власти“ на Нигер.

Амаду Абдрамане, говорител на превратаджиите, които свалиха демократично избрания президент на западноафриканската държава Мохамед Базум, обяви разтрогването на споразуменията късно в четвъртък по националната телевизия, добавяйки, че ще бъде изпратено дипломатическо известие до Франция за тази цел< /p>

Нигер също спря излъчването на финансираните от френската държава международни новинарски издания France 24 и RFI – което предизвика осъждане от френското външно министерство.

В изявление от петък външното министерство на Франция заяви, че Париж и международната общност признават само правителството на Базум като „легитимни власти“.

Нигер, който получи своята независимост от Франция през 1960 г., се превърна в един от надеждните партньори на Запада в борбата с въоръжени групи в региона на Сахел в Африка, докато антифренските настроения нарастваха в Мали и Буркина Фасо.

Франция има между 1000 и 1500 войници в Нигер, който граничи със седем държави, включително Либия, Чад и Нигерия, и е домакин на повече от 2000 западни войници, предимно от Съединените щати и Франция.

Нигер също е най-големият получател на американска военна помощ в региона, като е получил около 500 милиона долара от 2012 г. насам.

След преврата различни западни нации намалиха помощта, въпреки че Нигер е една от най-бедните нации в света и разчита на външна помощ за почти половината от годишния си бюджет.

Последното беше съобщението в петък от холандското правителство за временно спиране на прякото сътрудничество с правителството на Нигер.

Холандия, която подкрепяше програми за сътрудничество за развитие и сигурност чрез правителството на Нигер, заяви в изявление, че не иска да подкрепя извършителите на преврат.

Холандското правителство добави, че разглежда възможността за спонсориране на други хуманитарни програми в Нигер, които се управляват от ООН, други международни организации или местни партньори.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР