Франция проучва възможностите да се позволи на Украйна да изнася

...
Франция проучва възможностите да се позволи на Украйна да изнася
Коментари Харесай

Зърнената сделка приключи! Търсят сухопътен маршрут за износ на украинска пшеница

Франция изследва опциите да се разреши на Украйна да изнася зърно по сухопътни направления през Полша и Румъния, вместо през Черно море, сподели през днешния ден френският министър на земеделието Марк Фезно, откакто Русия се отдръпна от основната зърнена договорка, съобщи Ройтерс.

" Опитваме се да проучим дали, в случай че (украинското зърно) не може да мине през Черно море, вместо това може да мине по сухопътни направления през Румъния и Полша ", сподели министърът пред радио Ер Ем Се.

" Ще продължим да работим за система, която не ни оставя в ръцете и на положителната воля или в този случай на недобрата воля на Владимир Путин ", сподели Фезно.

В събота Русия прекрати присъединяване си в контрактуваната с посредничеството на Организация на обединените нации зърнена договорка за " неустановен период ", след, по думите ѝ, масирано нахлуване с дронове против нейния Черноморски флот в Крим.

Организация на обединените нации, Турция и Украйна продължиха да ползват зърнената договорка за износа през Черно море и се споразумяха за пренос през днешния ден на 16 кораба със зърно, макар изтеглянето на Русия от договорката.

Решението на Русия евентуално ще засегне доставките за подвластните от импорт на зърно страни, показва Ройтерс.

Цените на пшеницита и царевицата през днешния ден се покачиха, само че Фезно сподели, че няма да има " директни последствия " за френските консуматори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР