Франция покани Русия, но не и руския президент Владимир Путин,

...
Франция покани Русия, но не и руския президент Владимир Путин,
Коментари Харесай

Франция покани Русия без Путин на честването на годишнината от десанта в Нормандия

Франция предложения Русия, само че не и съветския президент Владимир Путин, на честването на 80-ата годишнина от десанта на съдружниците в Нормандия, което беше едно от основните събития, решили изхода на Втората международна война. Путин не е мечтан посетител във Франция поради заповедта за навлизане в Украйна, заяви Politico.eu.

Организаторите се надяват някой от представителите на Русия да участва на отбелязването на този значим празник. Множество международни водачи, в това число президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, оповестиха, че участват на честванията във Франция при започване на юни.
- Имайки поради актуалните условия, президентът Путин няма да бъде поканен да взе участие в честването на съюзническия десант в Нормандия, потвърдиха уредниците, съобщи AFP.

- На церемонията ще бъде отдадена респект на тези, които се изправиха, които страдаха и които се бориха и освободиха Европа, споделиха уредниците.

През юни 1944 година съюзническите войски кацат в Нормандия и откриват втори фронт в Европа, което води до провалянето на нацистите през 1945 година След първичните провали войските на Съюз на съветските социалистически републики преодоляват обстановката на фронта и преследват немската войска през целия път до Берлин.
Интересното е, че това не е първият път, когато Путин не е поканен на честването на годишнината в Нормандия. Първият път беше през 2019 година на 75-ата годишнина, когато измежду гостите бяха английският министър председател Тереза ​​Мей, кралица Елизабет II, принц Чарлз, немският канцлер Ангела Меркел, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп и други Тогава Путин съобщи, че даже не желае да участва на церемонията:

- Защо въпреки всичко ми звънят? Кой съм аз, диригент в оперета? Имам задоволително работа и тук, това безусловно не е проблем - сподели тогава Путин, оповестява Le Figaro. Въпреки анексирането на Крим няколко месеца по-рано, Путин получи покана да посети Франция през юни 2014 година

- Не сме съгласни с Путин, само че не мога и няма да не помни, че съветският народ даде милиони животи по време на Втората международна война - сподели Франсоа Оланд, тогавашният президент на Франция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР