Франция обвини Иран в нарушаване на резолюция на Съвета за

...
Франция обвини Иран в нарушаване на резолюция на Съвета за
Коментари Харесай

Франция се разтревожи от новата балистична ракета на Иран

Франция упрекна Иран в нарушение на резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, одобряваща нуклеарното съглашение от 2015 година , оповестява " Ройтерс ".

Според Париж осъщественият от Техеран тест на балистична ракета с огромен обхват е обезпокоително поради " непрекъснатата ескалация " на нуклеарната стратегия на ислямската република.

По-рано през днешния ден с евентуален обхват от 2000 км.

" Тези действия са още по-тревожни в подтекста на продължаващата ескалация на нуклеарната стратегия на Иран ", съобщи представителят на френското външно министерство Ан-Клер Лежандр на всекидневен брифинг.

Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации приканва Иран да не прави " никаква активност ", обвързвана с балистични ракети , способни да носят нуклеарни оръжия, само че двусмисленият език я оставя отворена за пояснение.

Западни чиновници настояват, че макар че тестванията опонират на резолюцията, те не са нарушаване на главното нуклеарно съглашение сред Иран, Англия, Китай, Франция, Германия, Русия и Съединените щати.
 Иран показа усъвършенствана балистична ракета
Иран показа усъвършенствана балистична ракета

Оръжието е с обхват от 2000 км

Западът е изключително угрижен от обстоятелството, че рестриктивните мерки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации върху ракетите и обвързваните с тях технологии са в действие до октомври 2023 година , след което Иран е свободен да продължи активността си с балистични ракети.

Коментарът на Лежандр за ескалацията на нуклеарната стратегия на Иран идва единствено 10 дни преди срещата на Съвета на шефовете на Международната организация за атомна сила във Виена.

" Дейностите на Иран основават съществени и нараснали опасности за неразпространението на нуклеарни оръжия без никаква надеждна гражданска аргументация ", акцентира тя.

Преди съвещанието на Управителния съвет през март МААЕ и Техеран оповестиха, че са се споразумели да реализират прогрес по разнообразни въпроси, в това число от дълго време за уранови частици, открити в три недекларирани обекта в Иран.
 Иран готви законопроект за овакантяване на нуклеарната договорка
Иран готви законопроект за овакантяване на нуклеарната договорка

Страната ще дефинира оптимален период за договаряния по съглашението

Те също по този начин се договориха да конфигурират още веднъж цялото, като камери, в нуклеарните обекти. То беше разпоредено в нуклеарното съглашение на Иран с огромните сили от 2015 година, само че предходната година отпадна, защото договорката се разпадна след отдръпването на Съединени американски щати през 2018 година

Иран отхвърля да се пробва

Не е ясно какъв е напредъкът и дали западните сили ще упорстват за резолюция с искане за по-голяма съдействие от страна на Иран.

" Очакваме Иран да съблюдава интернационалните си отговорности и да реализира съответен и осезателен прогрес преди съвещанието на Управителния съвет ", посочи Лежандр.
 Иран упрекна
Иран упрекна " кривите сметки " на Съединени американски щати за застоя по нуклеарната договорка

Техеран е подготвен да възобнови договарянията, в случай че Вашингтон има нужната воля
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР