Франция никога няма да изостави своите съюзници и приятели и

...
Франция никога няма да изостави своите съюзници и приятели и
Коментари Харесай

Френската армия: Никога няма да изоставим съюзниците и приятелите си

Франция в никакъв случай няма да изостави своите съдружници и другари и ще застане един до друг с Румъния, съобщи френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли по време на среща с румънския министър на защитата Василе Дънку в Букурещ през днешния ден, заяви Аджерпрес, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Франция като член-основател на НАТО и на Европейски Съюз има роля, която би трябвало да изиграе в гарантирането на сигурността и отбраната на своите съдружници и тесни сътрудници. Затова имаме наличие в Естония и Литва от 2017 година, а от 2007 година в Полша, Естония и Литва правим постоянни задачи по въздушна полиция (...) Франция в никакъв случай няма да изостави своите съдружници и другари ", съобщи Парли пред Дънку. Тя сподели, че обстановката е притеснителна на Източния фланг в Европа и румънците " имат правото да укрепват " личната си сигурност в подтекста на напрежението в Украйна.

" Както (френският) президент на Републиката господин Макрон ни напомни предходната седмица, ние имаме забележителен принос в сигурността на нашите европейски сътрудници в задачите на НАТО и ще продължим да вършим това дълготрайно. В същия дух той уточни желанието ни да отидем по-далеч и отново в границите на НАТО да се ангажираме с задачи за ново засилено предно наличие, изключително в Румъния, в случай че решение за такива задачи бъде взето от НАТО ", сподели френската министърка на защитата. Тя уточни, че в Румъния през днешния ден ще дойде експертна задача от френското военно министерство която да изследва параметрите за вероятно сходно разрастване.

Парли сподели, че Франция поддържа и процеса на рационализация на румънската войска и по-конкретно в границите на програмата за нови корвети за румънския флот. Френският министър на защитата се срещна също с по този начин с румънския министър председател Николае Чука, с който разискаха сигурността по Източния фланг на НАТО и съдействието в региона на защитата. Чука оцени високо решението на президента на Франция да ускори френското военно наличие в Румъния, като означи, че това подсилване на френския принос за отбранителните и възпиращи качества на НАТО по Източния фланг и района на Черно море придава още по-голям смисъл на двустранното стратегическо партньорство сред Румъния и Франция.

" Румънският министър председател акцентира значимостта на единството на Европейски Съюз и НАТО в поддържането на правилата, които стоят в основата на европейската архитектура на сигурността, и посочи нуждата от обезкуражаване на нарушаването на суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на страните ", се показва в държавно прессъобщение. В него се споделя още, че в този подтекст Чука е осъдил натиска на Руската федерация и заканите по адрес на Украйна и е подчертал значимостта на поддръжката за усилване на устойчивостта и обръщането на особено внимание на съдействието с източните сътрудници.

Посещението идва ден откакто румънският президент Клаус Йоханис свика съвещание на Върховния съвет за защита, след което съобщи, че Румъния води договаряния както със Съединени американски щати, по този начин и с Франция за приемане на военни и от двете страни, припомня Асошиейтед прес. " Ние сме в контакт с две съюзнички, с цел да определим съответни способи за реализиране на военно наличие от двете партньорки на наша територия ", съобщи Йоханис през вчерашния ден, като означи, че Румъния има 600-километрова обща граница с Украйна. Миналата седмица съветското външно министерство изиска от НАТО да понижи силите си в страните, които са се включили към алианса след 1997 година, което включва Румъния, която стана членка през 2004 година Румънското външно министерство отговори, като съобщи, че " сходно искане е недопустимо и не може да бъде обсъждано ", напомня АП.
Очаква се по-късно през днешния ден Парли да се срещне и с президента Клаус Йоханис.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР