Франция извика за консултации посланиците си в САЩ и Австралия

...
Франция извика за консултации посланиците си в САЩ и Австралия
Коментари Харесай

Франция привика за консултации посланиците си в САЩ и Австралия заради ядрени подводници

Франция извика за съвещания посланиците си в Съединени американски щати и Австралия поради договорка, съгласно която Канбера планува да построи минимум 8 нуклеарни подводници с американска и английска технология, съобщи френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, представен от международните организации.

Министърът стимулира решението си с " извънредно тежките последствия " от оповестяването от Австралия на подписване на стратегическо партньорство в областта на сигурността със Съединени американски щати и Англия, довело до отменяне на договорка за 40 милиарда $ за покупката от Канбера на подводници френско произвеждане.

Льо Дриан уточни в изказване, че решението за извикване на посланици е взето по искане на френския президент Еманюел Макрон.

Съединени американски щати потвърдиха през вчерашния ден, че Франция е " основен съдружник ", откакто Париж извика за съвещания своите посланици във Вашингтон и Канбера, съобщи Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това става, откакто подписаното тристранно стратегическо партньорство в областта на сигурността сред Съединени американски щати, Англия и Австралия породи дипломатическа рецесия .

" Франция е основен сътрудник и най-старият ни съдружник ", уточни представителят на Държавния департамент Нед Прайс в изказване, добавяйки, че Вашингтон се надява да продължи полемиките по въпроса на високо ниво през идните дни, в това число по време на сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Австралия съобщи през днешния ден, че съжалява за решението на Франция за извикване за съвещания на посланика й в Канбера поради оръжейна договорка със Съединени американски щати и Англия, само че цени връзките си с Париж и ще продължава да поддържа контакти с него по доста въпроси.

" Отбелязваме със страдание решението на Франция да извика за съвещания посланика си в Австралия ", уточни в изказване представител на австралийското външно министерство и добави: " Австралия цени връзките си с Франция... Очакваме да продължим контактите си с Франция по доста въпроси от общ интерес, въз основа на споделени полезности ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР