Франция изгражда съюз от страни, отворени към плана ѝ за

...
Франция изгражда съюз от страни, отворени към плана ѝ за
Коментари Харесай

Франция изгражда съюз от държави, склонни да изпратят войски в Украйна

Франция построява съюз от страни, отворени към проекта ѝ за евентуално изпращане на западни войски в Украйна - и в процеса задълбочава конфликта си с по-предпазливия Берлин, оповестява Politico.

 

Френският външен министър Стефан Сежурне беше в Литва в петък, където се срещна със своите балтийски и украински сътрудници, с цел да поддържа концепцията, че задгранични войски могат да оказват помощ на Украйна в области като разминирането.

 

" Не е работа на Русия да ни споделя по какъв начин би трябвало да помогнем на Украйна през идващите месеци или години ", сподели Сежурне на среща, управлявана от литовския външен министър Габриелиус Ландсбергис и на която участва украинският му сътрудник Дмитро Кулеба.

 

Не е работа на Русия да провежда по какъв начин разпростирам нашите дейности или да слага червени линии. Така че ние решаваме между тях. "

 

Сежурне неведнъж споменава операциите по почистване на мини като опция, казвайки, че това  " може да значи да има някакъв личен състав, само че не да се бие ".

 

Срещата идва в миг, когато Украйна страда от дефицит на артилерийски муниции, което затруднява прекъсването на яростта на съветските офанзиви.

 

" Украйна не ни е молила да изпратим войски. Украйна ни моли да изпратим муниции сега, сподели френският министър. Не изключваме нищо за идващите месеци.

 

Балтийските министри похвалиха Франция за " ексцентричното мислене ".

 

Припомняме, че френският президент Еманюел Макрон предишния месец повдигна възможността западни бойци да бъдат изпратени в Украйна; веднага по-късно множеството европейски страни - в това число Германия, Чехия и Полша - споделиха, че нямат сходни проекти. Въпреки това, трите балтийски страни - най-изложените на съветска офанзива, в случай че Москва успее във войната си против Украйна - са доста по-отворени към концепцията.

 

Варшава също трансформира позицията си.

" Присъствието на сили на НАТО в Украйна не е немислимо, сподели външният министър Радослав Сикорски в петък в Полша, добавяйки, че прави оценка самодейността на Макрон, тъй като става въпрос за това, че съветският президент Владимир Путин се опасява, а не ние се опасяваме от Путин. "

 

Сежурне изрази опасения по отношение на това, че Москва насочва погледа си към балтийските страни, които преди са били част от руската империя, само че в този момент са членки на Европейски Съюз и НАТО.

 

Ландсбергис повтори изказването на Сежурне.

" Не може да има " само че ". Трябва да начертаем червени линии за Русия, а не за себе си. Никаква форма на поддръжка за Украйна не може да бъде изключена. Трябва да продължим да поддържаме Украйна, където е най-необходима ", сподели той.

 

Въпреки че Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна, тя е подложена на яростен напън поради нежеланието си да изпрати на Киев крилати ракети с огромен обхват Taurus от боязън да не предизвика Москва. Кулеба едвам видя тази сдържаност в петък.

" На мен персонално ми омръзна от страха от ескалация, сподели той. Нашият проблем е, че към момента имаме хора, които мислят за тази война от позиция на страха от ескалация. "

 

Кулеба продължи: " От каква ескалация се страхувате? Какво още би трябвало да се случи с Украйна, с цел да разберете, че този боязън е ненужен? Какво очаквате да направи Путин? " Изпратих танкове, само че не изпратих ракетите или войски, тъй че може би ще бъдеш по-добър с мен, в сравнение с с другите? Не по този начин мисли Путин, не по този начин се отнася към Европа ".

 

Източник News.bg

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР