Франция, Германия и Европейския съюз поискаха повече финансиране за Судан.

...
Франция, Германия и Европейския съюз поискаха повече финансиране за Судан.
Коментари Харесай

Една година война: Няколко държави ще предоставят помощ на нуждаещите се в Судан

Франция, Германия и Европейския съюз желаеха повече финансиране за Судан. Това стана по време на конференция на интернационалните водачи в Париж. Този ход идва на фона на първата годишнина от войната в страната, която притегля надалеч по-малко световно внимание от споровете в Близкия изток или Украйна. На собствен ред Съединените щати дадоха обещание нов пакет на стойност 100 милиона $.

Войната в африканската страна избухна на 15 април предходната година сред суданската войска и паравоенните сили за бърза поддръжка. Конфликтът унищожи инфраструктурата на страната, аргументи риск от апетит и докара до разселване на милиони хора в и отвън Судан. Смята се, че хиляди цивилни са починали, само че броят им не се прецизира. От своя страна, генералният шеф на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани неотложно да бъде изпратена помощ за нуждаещите се.

 
Днес половината от популацията на Судан се нуждае от незабавна помощ. Не можем да оставим този призрачен сън да се изплъзне от погледа ни. Трябва да призовем същия дух на дарителство, с цел да облекчим по-нататъшните премеждия в Судан и незабавно да увеличим помощта. 
Антонио Гутериш, общоприет секретар на Организация на обединените нации

Военните, ръководени от военачалник Абдел-Фатах Бурхан, и Силите за бързо реагиране, командвани от военачалник Мохамед Хамдан Дагало, са разпокъсали Хартум и водят разхвърлян огън между тях. През 2021 година Бурхан и Дагало бяха съдружници, като направиха боен прелом. Те смъкнаха интернационално приетото гражданско държавно управление, което трябваше да управлява демократичния преход в Судан.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР