Франчишек Филиповски, на 19 години, намира първата си работа във

...
Франчишек Филиповски, на 19 години, намира първата си работа във
Коментари Харесай

АФП: В Полша спират да събират данъци на хората под 26 г., за да спрат емиграцията

Франчишек Филиповски, на 19 години, намира първата си работа във вегетариански ресторант във Варшава и възрастта му разрешава да не заплаща налози с помощта на предписание, което влезе в действие на 1 август.

" Управляващата партия отстрани налога (върху дохода) за ненавършилите 26 години и по този метод си основава облика на благоразположена към младежите, на които им следва да гласоподават ", споделя той пред Франс прес, признавайки, че е допустимо за решението да е изиграл роля и фактът, че след няколко месеца в Полша предстоят избори.

Консервативното държавно управление счита, че от влязлата на 1 август мярка ще могат да се възползват близо два милиона младежи (става дума за работещите по трудов контракт, а не и за младите предприемачи), като задачата е те да бъдат насърчени бързо да станат част от пазара на труда, на който от ден на ден липсва работна ръка, съобщи пред Франс прес заместник-министърът на финансите Лешек Скиба.

По този метод един младеж в края на месеца ще печели с 18 % повече, защото работодателят му няма да удържа налог, който да заплаща на страната.

Обявената цел на държавното управление е също по този начин да понижи миграцията на младежи към западните страни с техните по-високи заплати.

- " Като с магическа пръчка " -

=========================

" Трудно е да предвидиш всичко, да обещаеш нещо да стане като с магическа пръчка, само че ние мислим, че младите, които се питат дали ще работят в Полша или в чужбина, ще видят, че разликата със Запада във връзка с чистата им заплата понижава и това ще ги стимулира да останат в Полша ", споделя Скиба.

И което е още по-добре, счита той, " част от тези, които са към този момент в Западна Европа, в Германия, във Англия, във Франция или Ирландия, ще бъдат насърчени да помислят за връщане в Полша ".

За страната общата цена (на мярката) може да доближи 2,5 милиарда злоти (около 580 милиона евро), споделя заместник-министърът. Ако не бе призната новата мярка, половината от тази сума щеше да бъде получена от държавното управление, а другата - от общините.

23-годишният Ян Пьотровски, различен юноша, с който беседва Франс прес и който от четири години работи в комерсиалния и в банковия бранш, а в този момент търси работа в бранша на логистиката, е по-скоро песимистичен във връзка с въздействието на самодейността.

- " Популизъм? " -

===============

" Идеята бе стартирана тъкмо преди изборите за Европейски парламент и затова виждам в нея детайл на популизъм. Не чакам сериозна финансова инжекция. По-скоро ще става дума за нещо от порядъка на 100-200 злоти (23-46 евро) ", споделя той.

Пьотровски признава, че " от две години мисли за емиграция " и акцентира, че няма да си промени мнението за сходна сума.

" Честно казано, по никакъв начин не ми харесва политиката на настоящето държавно управление и не чакам тя да се промени. Много от приятелите ми са на същото мнение. Заплатите в Полша няма внезапно да набъбнат. Цените на жилищата са високи, постепенно, само че непрекъснато се повишават и цените на храните ", споделя младежът.

Планът на държавното управление се посреща със песимизъм и от демократични стопански специалисти.

Със сигурност би било добре, " в случай че държавното управление признае нездравословното влияние на налозите върху стопанската система ", споделя Анджей Садовски, президент на центъра " Адам Смит ".

" Премахването съответно на този налог няма да докара до огромна смяна в стопанската система. За един бизнесмен скъпо излиза не данъкът върху прихода, който е 18 %, а обществените осигуровки, които са 40 % ", споделя специалистът.

Въпреки това работодателите са тези, които могат да завоюват от интервенцията, счита Садовски. " Ако наемат в този момент един младеж, могат да му предложат заплата, от която няма да се постанова да удържат налога върху прихода от 18 % ", акцентира Садовски, който не изключва решението да е стимулирано от идните избори. Експертът отбелязва, че в Полша, както и във Франция, властта постоянно прави дарове на гласоподавателите преди избори.

" В съответния случай удобната за младежите мярка има за цел да компенсира отрицателния резултат от нарастването на размера на осигурителните вноски върху дребните компании ", което ще влезе в действие през януари.

Поддръжниците на удобната за младежите миниреформа дават образец с Швеция, където към този момент е правено такова нещо.

През 2007 година десноцентристкото държавно управление на Швеция понижи на половина обществените осигуровки на младежите под 26 години с вярата да улесни достъпа им до пазара на труда. Левоцентисткото държавно управление анулира тази мярка през 2016 година, обявявайки я за неефективна. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР