Фотоизложба Живият свят на река Марица“ на уайлдлайф фотографа Богдан

...
Фотоизложба Живият свят на река Марица“ на уайлдлайф фотографа Богдан
Коментари Харесай

Богдан Боев показва „Живия свят на река Марица“ в Хасково

Фотоизложба „ Живият свят на река Марица “ на уайлдлайф фотографа Богдан Боев откриха във фоайето на Областна администрация-Хасково. Поводът е Международният ден на птиците, който се празнува на 1 април и е един от най-старите празници в екологичния календар.

Домакин на фотоизложбата е регионалният шеф Гинка Райчева, а измежду гостите на откриването бяха заместникът й Митко Петров, заместник-кметът на община Хасково Мария Вълчева, ръководителят на БДЗП-Хасково Стойчо Стойчев, фотографи, учители и възпитаници.

Експозицията, която включва фотоси на Боев, ще остане до 8 април в това число. Тя показва снимки на птици, бозайници и инсекти, множеството от които са предпазени типове, правени край река Марица.



В фотографът споделя: „ Като дете ходех за риба с татко ми и другари и прекарвах дни наред по крайбрежията ѝ, покорен от хубостта и тайните ѝ. Тогава се отключи пристрастеността ми да следя дивите животни в тяхната естествена среда. През летните ваканции постоянно бях заети със спортни лагери, които незабелязано преливаха в подготовката за постоянните сезони и съвсем не оставаше време да ида за риба и за малко да отдъхна измежду природата. След края на спортната ми кариера се отдадох на уайлдлайф фотографията и с времето си дадох сметка, че с резултатите от тази своя пристрастеност мога персонално да допринеса за опазването на природата, което е ужасно! Взех решението да подарявам част от фрагментите си за разнообразни дела, свързани с опазването на природата, да обявявам фотографии на диви животни в обществените мрежи, с цел да покажа хубостта им, да споделя претърпяното и да накарам хората да усетят част от магията, до която съм се докоснал. Организирам изложения с другари, вземам участие в разнообразни събития, свързани с фотографията на дива природа, пробвам се по разнообразни способи да печеля повече хора за идеята. “

Организатори на фотоизбожбата са и РИОСВ-Хасково и НЧ „ Марица-2008 “ от димитровградското село Райново.

„ Да бъдеш фотограф на дивата природа е извънредно мъчно, а Богдан Боев е един от най-хубавите в тази област “, сподели при откриването шефът на РИОСВ-Хасково Марияна Вълчева. Тя подчертава и върху обстоятелството, че в Хасково и региона разнообразието от птици е извънредно огромно и акцентира, че работят дружно с Българско дружество за защита на птиците, с цел да срещнат младежите и децата с благосъстоянието на нашата природа и за идеята за нейното запазване.

Професионалните фотографи на диви животни в България са необичайност. Един от тях е роденият в Димитровград Богдан Боев. След края на кариерата си, като професионален баскетболист, той към този момент 15 години е предан на така наречен wildlife снимка, организирането на образования и воденето на групи, които желаят да снимат дивата природа на България.

Решението 1 април да се отбелязва, като Международен ден на птиците, е признато на 6 декември 1906 година по силата на Конвенцията за отбрана на редките птици и е една от първите природозащитни дати в интернационалния календар от световни събития, посредством която хората декларират своята угриженост за опазването и съхранението на дивата природа на планетата ни.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР