Фотографът Роджър Балън, който през ноември откри ретроспективната си изложба

...
Фотографът Роджър Балън, който през ноември откри ретроспективната си изложба
Коментари Харесай

Роджър Балън дарява фотографии на Националната галерия

Фотографът Роджър Балън, който през ноември откри ретроспективната си галерия в Националната галерия/Квадрат 500 – „ Архетипи”, подарява четири свои произведения за сбирката на галерията.
„ За мен е чест, че няколко мои фотографии ще бъдат част от сбирката на Националната изложба. Бях надълбоко впечатлен от ентусиазма и поддръжката, която получих от всички, с които работих по изложбата, както и от публиката”, споделя актьорът.
Фотографии на Балън са и в сбирките на МОМА (Ню Йорк), Тейт Бритън (Лондон), Музея Виктория и Албърт (Лондон), Пушкинския музей (Москва), Центъра Помпиду (Париж) и доста други музеи и галерии от целия свят.

Артистът подарява свои фотографии на музеи, които занапред следва да подсигурят наличието на художествената снимка и да намерят повече и по-активно място за планове, свързани с нея в изложбените си пространства. За Балън, отзвукът от изложбата му в България е индикатор, че фотографията има капацитет да откри по-сериозно място в музеи и галерии, както и да способства за развиването на повече публика за културните събития у нас. Артистът обръща извънредно внимание на младежите, които са най-доверената му аудитория в целия свят и има вяра, че силата на изкуството минава оттатък обществената среда и обучение. Фотографиите му и акцията „ Кой е Роджър Балън?” съумяха да привлекат вниманието и на младежи, които до момента не са посещавали галерийно пространство нито един път.
Една от най-успешните изложения за Националната галерия/Квадрат 500 – „ Архетипи” показа фотографии от седемте серии на Роджър Балън, проследявайки креативното му развиване за последните съвсем 40 години. Архетипите на съсипия, отчуждение, парадокс, орис, оттегляне, двусмислие и подсъзнание бяха образно пресъздадени посредством присъщия за Балън жанр, в който фикцията и документалността се смесват, с цел да изградят посланията на подсъзнанието.
Изложбата се реализира с поддръжката на Национален фонд „ Култура”, а формален транспортьор бе Bulgaria Air.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР