Фосили, открити върху скала на английския остров Уайт, се оказаха

...
Фосили, открити върху скала на английския остров Уайт, се оказаха
Коментари Харесай

Откриха останки от най-големия месояден динозавър в Европа

Фосили, открити върху канара на британския остров Уайт, се оказаха остатъци на месояден динозавър, който може да е по-голям от всеки различен прочут див звяр в Европа, съобщи Ройтерс.

Палеонтолозите са разкрили елементи от скелет на динозавър, живял преди към 125 милиона години, през интервала креда, в това число кости от гърба, таза и опашката, част от крайниците, само че без череп или зъби.

Въз основа на откритите остатъци учените са открили, че динозавърът е надхвърлял 10 метра дължина и може би даже доста повече.

" Размерът на екземпляра е впечатляващ. Той е един от най-големите, и евентуално най-големият прочут сухоземен див звяр живял в миналото в Европа ", споделя докторантът и създател на проучването Крис Баркър от университета в Саутхемптън.

Учените са открили също, че хищникът принадлежи към групата на спинозаврите.

Спинозавърът е живял преди към 95 милиона години. С неговите 15 метра дължина, той е определян за най-дългия прочут граблив динозавър.

Спинозаврите имат удължени черепи, напомнящи на крокодилска глава, с доста конични зъби - идеални за улавяне на хлъзгава плячка, както и мощни крака и огромни нокти.

Изследователите към момента не са дали на новооткрития динозавър научно име, само че го назовават ​​ " Спинозавридът от Бялата канара ", поради геоложкия пласт на скалите, където са открити костите.

Те имат вяра, че хищникът не е член на нито един по-рано разпознат тип.

Динозаврите, които се хранят с месо, принадлежат към семейство Тероподи - двукраки, с солидни черепи и мощни челюсти.

Спинозавър е най-големият открит див звяр в Африка. Тиранозавър Рекс пък е кралят на Северна Америка с 13 метра дължина, до момента в който гиганотозавърът с сходен размер е царувал в Южна Америка.

Най-големият прочут теропод от Европа е Торвозавър, дълъг към 10 метра.

Новоописаният динозавър може да се окаже и по-дълъг. " Този ​​е в действителност огромен. Да се ​​надяваме да открием повече вкаменелости, като череп или зъби, " споделя палеобиологът от университета в Саутхемптън, Нийл Гостлинг.

Зъбите могат да оказват помощ на откривателите по-добре да изяснят позицията на този динозавър по отношение на семейство спинозаври.

Новоописаният динозавър е обитавал лагуна, обитаема с разнообразни растителноядни динозаври и летящи влечуги, наречени птерозаври. Морското ниво е било доста по-високо и огромни елементи от Европа са били под вода.

Сега остров Уайт се трансформира в едно от най-богатите на остатъци от динозаври места в Европа.

Същият екип от откриватели предходната година разгласи откриването на други два хищника, с дължина 9 метра, на остров Уайт.

Находките на учените поддържат хипотезата, че спинозаврите населяват и се развиват в Западна Европа, преди да се появят в други региони на света.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР