Форумът на НАТО във Вилнюс е бил изключително успешен, някои

...
Форумът на НАТО във Вилнюс е бил изключително успешен, някои
Коментари Харесай

Йордан Божилов: Украйна няма да стане член на Пакта, докато е във война с Русия

„ Форумът на НАТО във Вилнюс е бил извънредно сполучлив, някои го нарекоха исторически. Взеха се основни решения - да се ускори отбраната, да се ускори основния капацитет на НАТО. Взеха се решения, свързани с отбранителния капацитет. Другите решения са свързани с Украйна ”. Това съобщи специалистът по въпросите на сигурността Йордан Божилов в предаването „ Твоят ден ” по NOVA NEWS.

Категорично бе декларирано във Вилнюс, че Украйна няма да стане член на Пакта, до момента в който е във война с Русия, разясни той.

На срещата на Алианса е решено да се продължи мандата на Столтенберг с една година. „ НАТО е по-сигурно, по-единно, по-сплотено ”, изясни Божилов.

Военната експанзия продължава, по тази причина НАТО взе основни решения, сподели той. „ Едно от тях е за подсилване на отбранителния капацитет на Алианса е за повишение числеността на бойните групи, само че при изискване – когато и където е належащо. Бяха одобрени и 3 проекта – Северен, Централен и Южен, където попада и България – Черноморския регион и Средиземно море ”, сподели Божилов.

Относно визитата на украинския президент Володимир Зеленски и желаната военна поддръжка, Божилов сподели, че НАТО не дава чисто военни средства на Украйна – главната помощ е за рационализация, логистика, образование и тренировки. Военната помощ се дава от обособените страни. Може би би трябвало да се съсредоточим върху въпроса за какво би трябвало да поддържаме Украйна, сподели Божилов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР