Формирования от специалните сили на България и Гърция проведоха от

...
Формирования от специалните сили на България и Гърция проведоха от
Коментари Харесай

Формирования от специалните сили на България и Гърция проведоха съвместна подготовка

 Формирования от специфичните сили на България и Гърция организираха от 5 до 11 септември 2021 година взаимна подготовка на територията на южната ни съседка. Участниците получиха компетентности в главните дисциплини за операторите в Силите за специфични интервенции (ССО), а точно здравна, инженерна, огнева и тактико-специална.

Всеки от четирите модула на взаимната гръцко-българска подготовка целеше повишението на натренираността на операторите от бойните формирования на двете страни и инспекция на опциите за взаимно осъществяване на тактически задания в състава на Силите за отговор на НАТО.

Съвместната подготовка приключи с проява на качества, в която участваха отбори със заповядани характерни задания - снайперски двойки, инфилтриращи се с мотоциклети и осигуряващи далечна огнева поддръжка, мобилни отбори за бързо реагиране с бронирани машини,,Хамър ", отбори за директни дейности, които проникнаха в постройка, овладяна от неприятелски детайл за задържане на високопоставена персона от вражеска формация. Военнослужещите организираха и здравна евакуация с вертолет UH-1. В заключителната част беше включен и отбор за непосредствена поддържа, който се инфилтрира по способа " рапел “ от вертолет UH-1.

На демонстрациите на качества от българска страна участваха командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев и о.з.генерал Константин Попов – шеф на защитата в интервала 2016-2017 година Представители на домакините бяха генерал-лейтенант Цицикостас - пълководец на Командването за специлна война, генерал-майор Вунисиос- пълководец на 1-ва пехотна дивизия и бригаден военачалник Алексакис - пълководец на 1-ва парашутно-разузнавателна бригада.

В обръщението си към участниците генерал-лейтенант Цицикостас и генерал-майор Явор Матеев оцениха високо показаните умения и постигнатото по време на подготовката.

" Това е поредна стъпка в надграждането на нашите взаимни качества и постигането на оперативна съгласуемост сред специфичните сили на двете страни за осъществяване на съответни и характерни задания в границите на НАТО в близко бъдеще “, уточни генерал-майор Матеев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР