Формалният повод вероятно е някакъв разпит, реалната причина се нарича

...
Формалният повод вероятно е някакъв разпит, реалната причина се нарича
Коментари Харесай

Иван Гешев: Реалната причина да съм на разпит се нарича Бойко Борисов

Формалният мотив евентуално е някакъв разпит, действителната причина се назовава Бойко Борисов. Това сподели някогашният основен прокурор Иван Гешев преди разпита му в Националната следствена работа (НСлС).

По думите му той непосредствено е отказал на Борисов да приключи делата му " Барселонагейт ", за " чекмеджета " и " какво ли още не ". Обясних му, че съм основен прокурор на България, не на Бойко Борисов, добави той. Гешев уточни, че по-късно е последвал опит да бъде погубен и скоростната му промяна, а повода е делото " Барселонагейт ". Той добави, че това му е пето вървене за разпит, в случай че се брои и това предходната седмица при избраната за проверяващ наглавния прокурор и неговите заместниците Даниела Талева. Там бях разпитван за някакъв сигнал против Борислав Сарафов, посочи Гешев.

Страхът от мен направи държавното управление " Габриел ", добави някогашният основен прокурор и означи, че всички са се уплашили, и той е единственият, който се е изправил против системата. Гешев посочи, че са му трябвали още две седмици и България е щяла да бъде друга. Тези две седмици не ми ги дадоха нито Борисов, тъй като той щеше да е първият, нито Радев, означи той.

Попитан дали ще се яви на чуване в парламентарната комисията за активността на Мартин Божанов – Нотариуса, откакто към този момент веднъж не отиде, Гешев сподели, че " тази комисия е супер смешна, тъй като със същия триумф са могли да създадат комисия и за " Цар Киро ". В последна сметка се оказа, че очевидно Народното събрание (НС) се занимава с откриване на закононарушения, добави той. Бившият основен прокурор акцентира, че няма никакъв проблем да отиде на чуването, просто тези хора са му " неприятни и е тъжно да се види до какво проваляне е достигнало българското Народно събрание ".

Ясно е, че тези фотоси се пускат целеустремено от следствието, сподели Иван Гешев по отношение на отстраняването на Живко Коцев като основен секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР) и изтекли фотоси в общественото пространство. По думите му в тази история няма почтени. Той посочи, че дали има контрабанден канал, или няма не е най-важното. Цялостната картинка е завземане на правосъдната система, промяна на митниците, с цел да може да се финансират изборите и промяна на основния секретар, с цел да може да се манипулират изборите, които предстоят, счита някогашният основен прокурор. Той сподели, че е било ясно още преди две години, че Коцев е имал връзки с " тези контрабандисти ". Ясно е, че този канал се пазеше от " Продължаваме промяната – Демократична България ", когато бяха част от служебното държавно управление на Радев, ясно е, че по-късно се пазеха, когато на власт беше Кирил Петков, разяснява Гешев.

Припомняме, че на 4 април Министерство на вътрешните работи заяви, че Живко Коцев е подал заявление за освобождение от служба по лично предпочитание. Ден по-късно той разгласи на взаимен брифинг с тогавашния министър председател в оставка Николай Денков, че отдръпва подадената си оставка. Николай Денков съобщи тогава, че Коцев е подал молбата си за овакантяване под напън. Няколко дни по-късно Денков сезира прокурор Даниела Талева по случая с Живко Коцев. На 9 април служебният кабинет на Димитър Главчев одобри решение, с което предлага на президента да издаде декрет за преустановяване пълномощията на основния секретар на Министерство на вътрешните работи. На 10 април президентът Румен Радев издаде декрет, с който приключи пълномощията и освободи от служба Живко Коцев. До избора на титуляр, длъжността ще се извършва от основен комисар Димитър Кангалджиев, доскорошен заместител на Коцев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР