Форекс стратези, интервюирани от Reuters, смятат, че рисковете за перспективите

...
Форекс стратези, интервюирани от Reuters, смятат, че рисковете за перспективите
Коментари Харесай

Доларът остава силен до края на годината, но се очаква спад през 2024

Форекс стратези, интервюирани от Reuters, считат, че рисковете за вероятностите пред $ се покачват, само че множеството съществени валути мъчно ще преодолеят неговата мощ до края на годината.

Подкрепян от мощната стопанска система и възходящата рентабилност на американските държавни скъпи бумаги, която е една от най-високите измежду развитите стопански системи, доларът, макар някои пристъпи на уязвимост, остава резистентен по отношение на множеството съществени валути, показва още осведомителната организация и дава подтекст:

„ Достигнал шестмесечен връх, защото проблемите пред Китай и световния напредък натежават върху апетита за риск, и упованията, че Федералният запас на Съединени американски щати ще задържи лихвените проценти по-високи за по-дълго време, доларът, който е несъмнено финансово леговище, възвърне съвсем всичките си загуби от средата на годината и в този момент е с над 1% нагоре в границите на годината “.

Това мощно показване докара до преразглеждане на дългогодишното мнение за намаляване на $ в кратковременен и средносрочен проект. Според анкетата на Reuters, извършена сред 1 до 6 септември, болшинството от анализаторите (43 от 53), декларират, че рискът техните прогнози за $ да се окажат неверни се покачва.

" Смятаме, че силата на $ ще продължи да нараства и ще се резервира през идващите три месеца ", показва Джейн Фоли, началник на отдел " Валутни тактики " в Rabobank.

Според медианното мнение на към 70 валутни стратези обаче доларът се чака да отслабне умерено по отношение на множеството съществени валути в границите на една година, като по-голямата част от това ще се случи през 2024 година с приближаването на първото намаляване на лихвите от страна на Фед.

" През идващите шест до девет месеца чакаме Фед да стартира да понижава лихвите и точно в този миг считаме, че доларът още веднъж ще отслабне ", споделя Лий Хардман, старши валутен анализатор в MUFG.

Прогнозата за еврото, което не съумя да реализира забележителен прогрес във връзка с влошаващите се вероятности за напредък и е повишено с едвам 0,13% в границите на тази година, е, че то ще се търгува с 1,7% по-високо и ще доближи 1,09 $ през идващите три месеца. По този метод анализаторските прогнози значително остават непроменени по отношение на изследването на Reuters от август.

Прогнозите за идващите 6 и 12 месеца са за растеж надлежно от 2,7% (1,10 $ за евро) и 4,6% (1,12 $ за евро).

Японската йена, която към този момент е поевтиняла с над 11% за годината по отношение на $ и в сряда се търгува на стойност 147 за $, съгласно прогнозите ще възвърне всичките си загуби през актуалната година и ще се търгува на 132 за $ през идващите 12 месеца.

Британската лира, която към този момент е поскъпнала с близо 3,5% през 2023 година, пък се счита, че ще нарастне с още 3% и ще доближи до 1,29 за $ в границите на годината.

Участниците в анкетата на Reuters считат, че другите азиатски валути ще се сблъскат със обилни компликации при възобновяване на загубите за годината. Прогнозите за съвсем всички от тях сочат, че в най-хубавия случай ще останат в сегашните си граници или ще се търгуват със непретенциозно покачване по отношение на $ през идващите месеци.

В Латинска Америка бразилският реал и мексиканското песо, които нарастнаха надлежно с към 6% и 12% по отношение на $, се чака да изгубят напълно малко до края на годината.

Аржентинското песо обаче, което се намали с 50% през годината, може да се насочи към нова огромна обезценка и да загуби още 17% до края на ноември, сочи изследването на осведомителната организация.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР