Фондовите пазари станаха свидетел на брутални разпродажби през септември. И

...
Фондовите пазари станаха свидетел на брутални разпродажби през септември. И
Коментари Харесай

Мечият пазар продължава до началото на 2023 година?

Фондовите пазари станаха очевидец на брутални разпродажби през септември. И до момента в който традицонно, деветият месец на годината, се свързва с най-лошото показване на борсовите показатели по света, вложителите си задават въпроса - свърши ли най-лошото. А отговорът - може и да не се хареса на множеството от тях.

Но първо - какво докара до масираните разпродажби на финансовите пазари?

Факторите не престават да са същите, като към тях се прибавят нови негативи. От една страна се чака Фед и останалите централни банки да продължат със стягането на паричната си политика, в опитите си да овладеят инфлацията, а от друга - се появяват нови негативи - в лицето на рекордно мощния $ и упованията за слаби тримесечни резултати.

Изстрадалите вложители, надяващи се на пролонгация от мечия пазар, може да се наложи да изчакат до началото на 2023 година Това е безапелационната оценка на портфолио мениджъра на Pimco Ерин Браун.

" Мисля, че мечият пазар ще продължи през първото тримесечие на идната година, тъй като Фед ще продължи да покачва лихвите ", предизвести Браун в Yahoo Financе. " Така че в този момент е мъчно да се знае с някаква сигурност какво ще донесе идната година. "

Това надали е добре пристигнал разбор в това, което беше брутално начало на спад за пазарите в лицето на " ястребовите " мнения на Фед, повишаващите се лихвени проценти, влошаващите стопански данни и разтърсванията на международните валутни пазари.

Dow Jones Industrial Average, S&P 500 и Nasdaq Composite са се намалили надлежно с 8,1%, 9,2% и 9,3% през последния месец, а в миналото горещите имена в технологиите са смазани, до момента в който търговците развързват залозите си с ливъридж на фона на възходящите лихвени проценти.

Не оказват помощ на пазарните настроения предизвестията за корпоративните облаги от огромни, добре известни компании.

Последното предизвестие за слаби резултати пристигна по от притежателя на North Face V.F. Corp., до момента в който търговците на дребно се бориха с икономическото закъснение. По-рано този месец FedEx (FDX) шокира пазара, като понижи насоките си за цялата година. И отчети от тази седмица демонстрират, че Apple (AAPL) понижава производството на iPhone заради опасения от напредък.

Инвеститорите в този момент се приготвят за " противен " сезон на облагите за третото тримесечие, който стартира скоро, и евентуално ново по-ниско равнище за пазарите, които се насочват към 2023 година

" Наистина мисля, че когато преминем към втората половина на идната година ", добави Браун, " ще бъдем на по-ниски равнища на инфлация, Федералният запас би трябвало да е на върха във връзка с своя цикъл на повишаване и мисля, че можете да стартираме да виждаме стабилизиране на рисковите активи. Но към този момент, най-малко през идващите шест месеца, към момента съм угрижен за акциите. "

Печалбите и прогнозите занапред ще се намаляват

Натрупват се доказателства, че Уолстрийт ще би трябвало да понижи своите прогнози за облаги. Това елементарно може да повлече фондовия пазар надолу даже повече, в сравнение с към този момент е паднал.

Настоящият консенсусен мироглед за вероятностите за облаги е прекомерно оптимистичен. През последните шест месеца консенсусните прогнози за общите облаги на фирмите от S&P 500 са се повишили с малко над 2% както за тази година, по този начин и за 2023 година, съгласно FactSet.

Но тези скромни нараствания пристигнаха, даже когато инфлацията остава висока по-дълго от предстоящото, което накара Федералния запас да даде да се разбере, че ще увеличи нападателно лихвените проценти в отговор.

Нараства страхът, че резултатът ще бъде криза. А анализаторите не могат да оценят количествено какъв брой вреди върху продажбите са в картите от по-слаба стопанска система и растящи цени и разноски по заеми. Всичко, което трябваше да продължат при екстраполирането на бъдещи облаги, са докладите за облагите от последното тримесечие, набор от цифри, които се оказаха по-добри от предстоящото.

Като се има поради, че релативно положителните времена зад тези цифри евентуално няма да продължат, упованията за облага би трябвало да намалеят.

" Вероятно оценките са паднали ", сподели Рис Уилямс, основен капиталов шеф в Spouting Rock Asset Management.

Тези евентуални съкращения на прогнозите за облагите могат да бъдат повече от записка на радара. По време на междинната криза, консенсусният апел на Уолстрийт по отношение на съвкупната облага на акции през идващите 12 месеца за фирмите от S&P 500 е намалял с към 15%, съгласно Morgan Stanley. Точно в този момент Street чака обща облага от 239 $, тъй че сходен спад ще понижи броя до към 206 $.

Ако S&P 500 продължи да търгува при настоящия си кратен на предстоящите облаги, показателят ще падне със същия % - до малко под 3200 пункта, от сегашните си 3683 пункта. Други способи за гледане на нещата са още по-мрачни.

Според Evercore действителните облаги по време на рецесиите исторически са имали наклонност да понижават с към 15% през годината. Това допуска, че общият EPS за S&P 500 може да падне до към 192 $ за 2023 година, което е по-ниско от предстоящите 227 $ тази година. Запазвайки настоящия множител на показателя, това би свалило показателя до към 3000 до края на тази година.

Тези евентуални спадове не включват опцията оценките да паднат отсам. S&P 500 в този момент се търгува при към 15.8 пъти облагата, предстояща за идната година, само че мнозина означават, че елементарно може да се намали.

Главният американски пълководец на капитала на Morgan Stanley, Майк Уилсън написа, че кратното на необятния щатски показател може да стане 14 пъти. Въпреки че коефициентът е намалял от малко над 21 пъти при започване на годината, доходността на дълготрайните облигации се е повишила. Това води до понижаване на настоящата дисконтирана стойност на бъдещите облаги, което прави аргумента за оценка по-малко от 15 пъти.

Морган Стенли отбелязва, че в случай че Уолстрийт се предвижи до EPS в средата на 190 $ за S&P 500 за 2023 година и показателят се търгува 14 пъти, отбелязва Morgan Stanley, показателят ще падне до под 3000.

Така че това опция за покупка ли е наскорошния спад на акциите?

Не бързайте толкоз! Понякога пазарът може да стане " суперпродаден ", отбелязва Дъг Рамзи, основен капиталов шеф в Leuthold Group. Това може да бъде въведения към по-нататъшни спадове, какъвто беше казусът през 1998 г.; през 1987 година, преди " Черния понеделник " ; и преди най-лошите разпродажби на мечия пазар през 1973-74 година " Прекомерно свръхпродадените условия са предшествали множеството от най-лошите краткосрочни сривове на пазара ", изяснява Рамзи.

И въпреки всичко мечите пазари нормално не свършват - а бичите пазари не стартират - до момента в който Фед не стартира да облекчава паричната си политика, съгласно Ед Клисолд, основен американски пълководец в Ned Davis Research, а от време на време чак след второто понижение на лихвите.

Когато мечият пазар е завършил, преди Фед да е завършил с повишението на лихвените проценти, нормално поражда второстепенен мечи пазар. " Историята твърди, че цикълът на стягане ще аргументи повече болежка на фондовия пазар ", написа Клисолд.

Дори това да се окаже неверно, не е време да бъдете воин. Стратегът на Nordea Asset Management Себастиен Гали отбелязва, че вложителите би трябвало да се опитат да разпознават компании, които са " атрактивно оценени решения с по-нисък риск от спад, които са устойчиви на голям брой сюжети и стилове ", дълъг метод да се каже качествени акции.

" Това, към което можем да се стремим, е да управляваме тези комплицирани опасности и да стартираме да нареждаме за идващите няколко тримесечия при вярната оценка ", заключава той.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР