Фондация за достъп до права - ФАР, в партньорство с

...
Фондация за достъп до права - ФАР, в партньорство с
Коментари Харесай

Онлайн платформа свързва бежанци у нас с работодатели

Фондация за достъп до права - ФАР, в партньорство с Върховния комисариат на бежанците на Организация на обединените нации, дават старт на Платформа за претовареност на бежанци в България.

Целта е тя да свързва бежанците с работодатели, като предизвиква независимостта и икономическото овластяване измежду бежанските общности в страната.

През последните години България се трансформира в страна, с значим принос за приемането на бежанци, изключително от Украйна, Близкия изток и Афганистан. Данните сочат, че към декември 2023 година 67 769 украински бежанци са регистрирани с краткотрайна протекция в страната, а повече от 22 000 - най-вече сирийци и афганистанци, са подали молби за интернационална протекция.

Бежанците, както всички нас имат другия умения, опит и гении, които могат доста да обогатят локалния пазар на труда и да подтикват икономическия напредък. Като улеснява достъпа на бежанците до благоприятни условия за претовареност, Платформата се стреми да разгърне техния капацитет, насърчавайки приобщаващото развиване и общественото доближаване в България.

" Откакто пуснахме платформата, се вижда засилен интерес ", сподели пред БНР-Радио София Мария Нецова – от фондация за достъп до права.

По думите ѝ профилът на хората, подаващи заявки за работа, е разнороден. Около една трета са с висше обучение, а към 40 на 100 – със приблизително.

Сред тях има учители, икономисти, преводачи, IT експерти, архитекти, инженери.

Обяви могат да подават и работодатели.

Услугата е безвъзмездна.

Платформата дава и скъпи запаси, публикации, благоприятни условия за професионално развиване.

Фондацията поддържа връзки с разнообразни общности в обществените мрежи на украински, арабски, фарси и пущу.

" По поръчките се вижда, че тези хора желаят да работят и да бъдат потребни на обществото. В момента имаме 18 свободни позиции от работодатели – най-вече в хотелиерството, търговията и производството ", посочи Нецова.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР