Фондация Отворени изкуства, организатори на най-големия фестивал в Пловдив -

...
Фондация Отворени изкуства, организатори на най-големия фестивал в Пловдив -
Коментари Харесай

Заради "тоталитарно говорене": Най-влиятелната културна организация в Пловдив се разделя с общината

Фондация " Отворени изкуства ", уредници на най-големия фестивал в Пловдив - годишната " Нощ " на музеите и галериите през септември, прекъсват партньорството си с общината и се отхвърлят от общинското финансиране за тази година. Позицията им е отговор на изявление на кмета Иван Тотев от понеделник, в което той прикани шефа й Веселина Сариева " да пали свещи да не прекратим културната стратегия на Общината " поради нейна рецензия към общината.

" Господ да я поживи Веска "

На 6 февруари, в персоналния си профил в обществената мрежа, Сариева реагира на премахването на павираната настилка от историческата улица " Отец Паисий ", ремонт, почнал без предизвестие за локалните жители. Правоъгълните павета са един от знаците на улицата, обект даже на художествена апаратура в самата настилка, уточни тя. Възмущението на пловдивчани провокира инспекция на Регионалния инспекторат на Министерство на културата в Пловдив, който заключи, че подмяната на историческата настилка не е съгласувана.

Кметът Тотев не бе удовлетворен от случилото се на постоянния си брифинг в понеделник. Наричайки " странна нервност " реакцията на желанието на общината паветата да бъдат заменени с други, той увери, че " квадратните павета ще бъдат върнати на квадратни места, правоъгълните - на правоъгълни " и " Веска Сариева може да бъде спокойна ". " Веска Сариева е наша другарка. Господ да я поживи и да пали свещи да не прекратим културната стратегия на Общината, че не знам какво ще прави тогава ", добави Тотев, като насочи предизвестие и към министъра на културата: " Чак виждам, че и министър Банов се изрича за пловдивските квадратни павета. Аз мисля, че министър Банов би трябвало да се изкаже за Тютюневите хранилища в скоро време. Чакаме го към този момент много време... "

" Тоталитарен модел на говорене "

Фондация " Отворени изкуства " ще приключи партньорството си с общината, което тази година е ориентирано към фестивала " Нощ " на 15 септември, и няма да одобри предопределените за него 40 хиляди лв., или 21% от бюджета, с които се финансират главно артистични планове на външни създатели из града. Това разгласи Сариева пред Българска национална телевизия през днешния ден, откакто и тя, и културната общественост на Пловдив приканиха кмета да се извини на всички жители, които упражняват правото си на свободно слово.

" Не желаем да толерираме сходен тоталитарен модел на говорене и държание, на фамилиарничене и третирането на съществени проблеми като въпрос на персонални връзки ", изясни пред " Дневник " Сариева. Винаги сме се старали да бъдем самостоятелни и в случай че си позволим да бъдем купени по сходен метод, ще загубим феновете си. " Тя посочи, че ще направи всичко допустимо " Нощ " да се организира обикновено, само че до смяна в " климата " в Пловдив няма да си сътрудничи с локалната власт. " Като жител нямам други лостове да отвръщам на сходна просвета на държание. "

Фестивалът " Нощ ", почнал като Нощ на музеите и галериите преди 14 години, възвърна блясъка на Пловдив като град на културата и изкуството и го трансформира в мечтана дестинация, изключително в очите на по-младото потомство. Изследванията сочат, че всяка инвестиция в него се връща 4 пъти в стопанската система на града. Това имаше сериозен принос за спечелването на купата Европейска столица на културата`2019, чието сполучливо реализиране следващата година е от ден на ден под въпрос. За четирите години, откак Пловдив я завоюва под мотото " Заедно ", общината поетапно се разделя с лицата и организациите от гръбнака й: колектива " Кино Космос ", фестивалите на фондация " Едно ", издателя Манол Пейков, а в този момент и " Отворени изкуства ". Междувременно обещаните поправки на знакови обекти като централния площад и галерията на пловдивските художници бяха забавени и ще се извършат без архитектурен конкурс и подробни публични поръчки.

" Дневник " потърси за коментар община Пловдив, само че все още няма отговор. От Министерството на културата дадоха обещание коментар по-късно денем.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Пловдив 2019 (21)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР