Фондация Ханс Бьоклер проведе проучване за нагласите на германците към

...
Фондация Ханс Бьоклер проведе проучване за нагласите на германците към
Коментари Харесай

Германците искат да работят по-малко за същите пари

Фондация " Ханс Бьоклер " организира изследване за настройките на германците към концепцията за четиридневна работна седмица. Основният извод от него: малко над 80% от заетите на цялостен работен ден биха желали да преминат към четиридневна работна седмица - със съответното понижаване на работното време. Почти 73% одобряват да работят по-малко, само че единствено ако заплащането остане същото. 8% утвърждават четиридневната работна седмица, даже в случай че заплащането бъде понижено. Други 17% са изрично срещу това да се работи единствено 4 дни в седмицата, а за два % от участниците в изследването това към този момент е реалност - на процедура имат 4-дневна работна седмица.

За и срещу по-малко работа

Повечето от тези, които биха желали да преминат към 4-дневна работна седмица, показват като причина опцията за повече свободно време - а това значи повече време за занимания, за спорт или за доброволческа активност, както и за фамилията. В тази връзка, съгласно създателите на изследването, четиридневната работна седмица би могла да увеличи гражданската интензивност. " Свободното време е изключително значимо за общественото доближаване и за укрепването на демокрацията ", показват те.

Противниците на концепцията за четиридневна работна седмица пък показват това, че постоянно им се постанова да заместват сътрудници. Всеки трети е уверен, че съкращаването на работното време няма да докара до усъвършенстване на професионалните умения и опита на служащите и чиновниците.  

Проучването на фондация " Ханс Бьоклер " е извършено измежду 2575 участници, работещи на цялостен работен ден и с регламентирано в трудовите контракти работно време. Между април 2020 и ноември 2022 година те са били интервюирани 9 пъти онлайн. Резултатите от изследването са представителни за работещото население в Германия.

Производителността няма да пострада

Фактът, че голямото болшинство от интервюираните биха желали да работят четири дни в седмицата за същото заплащане, не съставлява голямо препятствие за понижаване на работното време, считат създателите на изследването. Предишни проучвания демонстрират, че чиновниците са по-продуктивни при четиридневна работна седмица, акцентират Ивон Лот и Айке Виндшайд от Института за стопански и обществени науки (WSI).

Те показват и други изгоди за обществото: по-кратката работна седмица ще разреши на чиновниците по-лесно да се възвръщат, самите те ще имат повече време за фамилията, ще са по-работоспособни и по-здрави. " Има доста аргументи да се счита, че политиците и икономистите, които взимат решения, би трябвало да употребяват модела на четиридневната работна седмица като инструмент за справяне с дефицита на квалифицирани фрагменти, за стабилизиране на социалноосигурителните фондове, за по-ефективно систематизиране на времето за работа и фамилията и за поддържане на здравето на хората. Всичко това би трябвало да бъде взето доста насериозно ", акцентират двамата откриватели.

Въвеждането на четиридневна работна седмица обаче би трябвало да върви ръка за ръка с смяна на размера на работата и на работните процеси, акцентират те. В противоположен случай съкращаването на работното време може да има негативно влияние върху мотивацията и самочувствието на чиновниците.

Всички ще имат изгода

" Ефективното въвеждане на четиридневна работна седмица изисква ясни правила, както и понижаване на работното натоварване посредством автоматизиране на работните процеси ", предлагат създателите на изследването. 

Четиридневната работна седмица освен се употребява с необятна поддръжка от работещите жители, само че създателите на проучването са уверени, че тя ще бъде от изгода и за компаниите и предприятията.

***

Вижте и това видео от нашия списък:

Финландският опит с безусловния приход

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР