Фондът на фондовете започва търснето на три екипа, които да

...
Фондът на фондовете започва търснето на три екипа, които да
Коментари Харесай

Фондът на фондовете търси мениджъри на три фонда за над 100 млн. евро

Фондът на фондовете стартира търснето на три екипа, които да ръководят 100 млн. евро обществен запас. Трите нови фонда ще влагат против дялови участия в разнообразни компании - от стартъпи до по-зрели растящи сдружения Оферти от екипи се одобряват до 20 февруари
Държавният Фонд на фондовете (ФнФ) стартира с разпределението на парите по новата европрограма Конкурнтоспособност. До февруари се събират желащите да ръководят 100 млн. евро за три фонда - два по 30 млн. евро и един за 40 млн. евро. Те би трябвало да финансират стартъпи в разнообразни интервали на своето развиване - от концепция, през артикул, до напредък.

Екипите, както и в първия рунд през 2019 година, ще се избират с публични поръчки. Тогава бяха основани пет фонда - NV3, Morningside Hill, Innovation Capital, Vitosha Ventures и Silverline. Мандатът за вложение на старите фондове завършва до дни - към края на 2023 година те би трябвало да са вложили всичките си средства. До заработването на фондовете от новата втора стратегия на ФнФ ще има суша от месеци във финансирането на стартъпи.

Реклама
Другата институция, която интензивно основава фондове за дялови вложения - Европейският капиталов фонд (ЕИФ), също стартира процедури за нови фондове, които се чака да завършат следващата година. Тяхното финансиране също ще идва от Брюксел и е по линия на Плана за възобновяване. Новият половин милиард лв. Въпросните 100 млн. евро са единствено финансирането от държавната институция и идват по стратегия " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията " (ПКИП), като с изключение на тях би трябвало да бъде притеглен и частен запас. От Фонда на фондовете се надяват с него общата сума да доближи 126 млн. евро. Това са първите пари, които ще бъдат раздадени от новия бюджет на Фонда на фондовете, който е привързан с бюджетната рамка на Европейския съюз (ЕС).

Пред " Капитал " от Фонда на фондовете разясниха, че общият бюджет за дялови вложения през този интервал ще бъде 272.5 млн. евро. Отделно, по програмата за научни проучвания към Министерството на нововъведенията и растежа (МИР), което е принципал на Фонда на фондовете, ще дойдат спомагателни 60 млн. евро. С последните ще бъде изработен фонд за софтуерен трансфер, какъвто трябваше да има и при предходния интервал, само че в последна сметка, поради ковид парите, заделени за него бяха пренасочени към четирите фонда за рискови вложения.

" С останалите 172.5 млн. евро по ПКИП ще бъдат основани фондове в поддръжка на нововъведения, цифровизация и промишленост 4.0, като броят им ще бъде избран съгласно потребностите на пазара ", прибавят от Фонда на фондовете. Повече пари, по-малко покупко-продажби Подходът при разпределянето на средствата към фонд мениджъри - т.е. действителните фондове, които ще ръководят парите и ще вземат решение къде да влагат - е подобен с този при предходното разпределяне на пари през 2019 година Тогава също процедурата за три фонда беше обединена в една, като сумата беше по-малка - 71 млн. евро държавно финансиране, което по-късно беше гарнирано с още 5 млн. евро от частни вложители.

Тогавашните процедури бяха извоювани надлежно от Innovation Capital, Vitosha Venture и екипа на NEVEQ под името NV3, само че новите фондове наподобява не са основани като техни директни еквиваленти.
Реклама
При на по-големи портфейли и по-малко покупко-продажби, откакто при предходния цикъл четири фонда трябваше да създадат общо към 300 покупко-продажби. Времето за вложение на парите от старите фондове завършва в края на тази година, само че множеството от тях към този момент са с изразходен запас. Старите фонд мениджъри също по този начин ще могат да аплайват по новите процедури - по контракт те могат да бъдат претенденти за нови финансови принадлежности при 75% вложен портфейл. Критериите за асортимент са доскорошен опит в дялови вложения и финансова част (какво заплащане желаят мениджърските екипи).

В оповестените примерни контракти към публичната поръчка личат някои забавни условия - да вземем за пример съответно условие част от вложенията да бъдат отвън Югозападния район на България, в отговор на свръхконцентрацията на вложения в София. Друго забавно предписание е, че в случай че фонд мениджърът успее да набави 30% частно присъединяване във фонда, то той ще може да прави обособените си вложения без да търси втори частен вложител - един от проблемите, с който фондовете от миналия интервал постоянно се срещаха. Набирането на толкоз пари в сложен интервал за рисковия капитал на световно равнище няма да бъде лесна задача. Какви ще са новите фондове Първият фонд, с 30 млн. евро обществени средства, би трябвало да влага в компании на равнище концепция , които да получат финансиране за да потвърдят концепцията си. При предходния интервал казусът с този вид фонд беше, че трябваше да влага дребни суми в голям брой компании. Инфлацията, която не беше сметната като фактор през 2019 година, в допълнение усложни тази задача. Сега от фонд мениджъра ще се чакат по-малко на брой покупко-продажби, а вложенията ще могат да доближават 1 млн. евро. Самият фонд също ще бъде със доста по-дебел портфейл: предшественикът Innovation Capital разполагаше с общо 20 млн. евро.

Вторият фонд, с размер също от 30 млн. евро, ще бъде ориентиран към компании, които към този момент имат артикул и целят да го наложат на пазара - в предходния интервал тази работа беше отчасти в полето на Vitosha Venture и напълно в това на NV3. Максималните вложения при него ще могат да доближават до 3 млн. евро.

Третият фонд, с портфейл от 40 млн. евро държавно финансиране, ще бъде ориентиран към компании в стадий на напредък и достигнали " релативно зряла фаза от своето развиване ". През миналия интервал на това изложение отговаряше Morningside Hill, която през 2019 година завоюва обособена процедура от тази на другите три фонда. При него имаше проблем, че малко компании, които отговаряха на рестриктивните условия на Фонда на фондовете, отговаряха и на целевия профил на фонда за напредък, а още по-малко от тези компании търсеха инвестиция от най-вече държавни пари. Сега този тип фонд ще може да влага до 4 млн. евро в една компания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР