Фонд на фондовете подписа във вторник договор с избрания финансов

...
Фонд на фондовете подписа във вторник договор с избрания финансов
Коментари Харесай

Фондът на фондовете подписа договор за нови 35.6 млн.лв. за стартъпи

Фонд на фондовете подписа във вторник контракт с определения финансов медиатор за осъществяване на Фонд за ускорение и начално финансиране, със средства по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020, съфинансирана със средства от Европейските структурни и капиталови фондове. Очаква се медиаторът да осъществя първите си вложения на пазара през лятото на тази година.

Ресурсът ще се ръководи от “Витоша Венчър Партнърс” ООД, с ръководещи сътрудници Максим Гурвиц, Марис Прии, Никола Стоянов, Пол Вайнбергер, Марин Илиев и Ерик Андерсон. Базираният в София интернационален екип ще ръководи фонд от 38 млн. лева, от които 35.6 млн. лева са обществени средства, предоставени посредством Фонд на фондовете, а останалите ще съставляват частно съфинансиране.

Наред с финансирането посредством дялови и квази-дялови вложения, “Витоша Венчър Партнърс” ще дава менторска и стратегическа поддръжка на фирмите, и ще употребява създадените от екипа интернационалните мрежи за бизнес-развитие и привличане на спомагателен частен капитал. Около половината от подкрепените компании ще вземат участие в акселераторска стратегия, проведена от фонд мениджъра, а останалите си вложения екипът ще реализира в стартъпи в по-напреднала фаза на развиване.

С подписването на контракта с “Витоша Венчър Партнърс”, Фонд на фондовете приключи основаването на мрежа фондове за ускорение и начално финансиране, която ще способства значителноза обезпечаването на конкурентоспособни канали за развиване на новаторски компании в България в идващите години. Другите фондове от нея, които осъществят вложения са „ Ню вижън 3 “ и „ Иновейшън Акселерейтър България “ (които смениха името на фонд мениджъра си на „ Иновейшън Кепитъл “).

Заедно с „ Морнингсайд хил “ (Фондът за рисков капитал) на пазара към този момент интензивно работят четири фонда за дялово и квази-дялово финансиране. Те ще поддържат близо 400 на брой дребни и междинни предприятия с общ запас от 190 млн. лева, като от тях обществените средства, предоставени от ФнФ, възлизат на 148 млн. лева, а останалите 42 млн. лева са спомагателен частен капитал притеглен от медиаторите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР