Фонд на фондовете (ФнФ) избра фонд мениджър за управлението на

...
Фонд на фондовете (ФнФ) избра фонд мениджър за управлението на
Коментари Харесай

Публични средства в размер на 26.4 млн. лв. отиват към стартиращи и социални предприятия

Фонд на фондовете (ФнФ) избра фонд управител за ръководството на финансов инструмент (ФИ) „ Микрокредитиране със споделен риск ". Средствата са обезпечени по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси " 2014-2020 (ОПРЧР), съфинансирана от Европейските структурни и капиталови фондове.

Бюджетът на инструмента е в размер на 26.4 млн. лева и е разграничен на девет обособени позиции, с
запас от 1 млн. лева до 6 млн. лева, като средствата ще се дават под формата на микрокредити.

Въз основа на осъществената оценка Първа капиталова банка АД е класирана преди всичко по всички обособени позиции. Към общественото финансиране, предоставено от Фонд на фондовете, банката е поела ангажимент да обезпечи спомагателни 8 492 000 лева, частен запас. Средствата от ФнФ се дават при
нулева рента, като по този метод крайните получатели ще заплащат приблизително претеглена рента по заема, която е доста по-благоприятна от пазарната за сходни артикули.

Целта на инструмента е да подкрепи предприемачеството (в това число и социалното) посредством кредитиране, в това число на лица от избрани уязвими групи, като безработни над 6 месеца, младежи до 29 години и хора с увреждания.

Чрез финансовия инструмент „ Микрокредитиране със споделен риск " ще се финансират действия, свързани с придобиването на материални и нематериални активи; работен капитал по отношение на развитие/разширяване на действия на предприятието или самонаетото лице; развиването и повишението на уменията на служащите и чиновниците, или на бизнесмена при положение на независима претовареност.

Размерът на микрокредитите е до 48 895 лева и могат да са със период на погасяване до 10 години. Предстои сключване на контракт с определения финансов медиатор - Първа капиталова банка АД.

Това е втория финансов инструмент по ОПРЧР, който Фонд на фондовете пуска на пазара. В резултат на подписаните контракти по първата процедура, обществените средства в размер на 3.4 млн. лева са налични за започващи и обществени предприятия от декември 2017 година Към момента към този момент са финансирани 82 плана.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР