Физици предложиха метод за създаване на изкуствено магнитно поле около

...
Физици предложиха метод за създаване на изкуствено магнитно поле около
Коментари Харесай

Учени измислиха как да създадат магнитно поле около Марс

Физици предложиха способ за основаване на изкуствено магнитно поле към Марс. Статията с описанието на концепцията е призната за издание в изданието Acta Astronautica.
Магнитният северен полюс продължава да се движи към Русия. Какво значи това?
По-рано този месец, английския Институт за геоложки изследвания и Националните центрове за екологична информация на Съединени американски щати пуснаха още едн...

Земята е заобиколена от мощно магнитно поле, което пази живота на повърхността от потока заредени частици. Без магнитното поле животът на повърхността би бил извънредно усложнен, а слънчевият вятър последователно би издухвал атмосферата. Марс няма геомагнитно динамо, което на Земята служи като източник на магнитното поле, и по тази причина атмосферата на Червената планета е толкоз тънка.

Учени под управлението на Рут Бамфорд от лабораторията Ръдърфорд-Епълтън (Велиобритания) са разгледали няколко метода за основаването на изкуствено магнитно поле към Марс и са избрали оптималния съгласно тях вид.

Възстановяването на конвекционните потоци в ядрото на планетата ще изисква колосални разноски на сила и може да докара до тектонска неустойчивост, а схемите с потреблението на магнитни бобини ще изискват доста материал и ще костват доста скъпо.
Как си взаимодействат магнитните полета на Слънцето и Земята (ВИДЕО)
Сондите MMS на НАСА са фиксирали физически феномени на местата, където протича по този начин нареченото магнитно присъединение, което разрешава...

Затова най-благоприятен вид съгласно откривателите е основаването на тор (пръстен) от заредени частици към планетата, за източник на които ще послужи Фобос, сателит на Марс. Той се върти към планетата на уместно разстояние (9000 километра) и върху него може да се откри нуклеарен реактор, чиято сила ще разреши последователно изпаряване на повърхността на спътника и превръщането ѝ в материал от заредени частици.

Тези заредени частици в допълнение ще се форсират на специфични орбитални станции и ще прелитат сред тях към планетата. Това на собствен ред ще сътвори плазмена конструкция, по която ще текат пръстеновидни токове, от което ще възникне изкуствено магнитно поле.

Работата на физиците единствено излага идея, а не разказва съответни инженерни решения, защото човечеството няма да има сходни технологии в околните няколко десетилетия.
Магнитните полюси на Земята сменяли местата си по-често в предишното
Руски учени от Геоложкия институт на РАН и техни американски сътрудници от университета на Флорида са открили, че преди 550 млн. години...

 

Още от КОСМОС:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР