Физическият пост идва, за да изпитаме себе си, своето тяло

...
Физическият пост идва, за да изпитаме себе си, своето тяло
Коментари Харесай

Отец Любомир Братоев, епархийски протодякон за Средна и Източна Европа: Често хората бъркат поста с диета

Физическият пост идва, с цел да изпитаме себе си, своето тяло и дух. Основната цел на поста е да ни увеличи в духовно равнище, т.е. да бъдем по-смирени с другите, да подхождаме към тях с мир, успокоение и обич. Това сподели отец Любомир Братоев – епархийски протодякон за Средна и Източна Европа, в предаването " Цветовете на България “ на Радио " Фокус “.

Постът е веществен израз на желанието човек да се приготви за духовния празник – в тази ситуация Великден. " Лишавайки се от всякакви земни богатства, човек се пробва да обръща повече внимание на духовното, не толкоз на материалното. Чрез постите човек самичък се изпитва и се убеждава без какъв брой доста неща може в този живот, които са му непотребни и които в действителност мъкне през целия си живот на тил, като всякакви съблазни, обичани движимости или храни, от които в един миг изпада според “, изясни отец Любомир.  

Духовният пост е доста по-голям от физическия. Той се показва в положително отношение към близките, в превъзмогване на егото и чуване на другия.

" Често хората бъркат поста с диета. Целта не е да спреш да ядеш месни артикули по време на поста, а пък да продължаваш да бъдеш същия необщителен човек, който се заяжда с другите, който не живее в примирение, в мир с близките. Не е самоцел да се лишиш от нещо, а да достигнеш посредством това отнемане една по-висока духовна степен в отношението си към другите хора “, изясни отец Любомир.

Постът е наложителен за вярващите. " Той е самоизпитание – човек самичък преценя до каква степен може и какво може да направи. Човек може да се опита да се лиши от нещо обичано, без което мисли, че не може, като утринното кафе да вземем за пример. Но това не би трябвало да се прави показно, да го изнервя и да се отразява върху връзките му с другите хора “, добави той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР