Фирмите за дърводобив в област Смолян са против въведените мерки

...
Фирмите за дърводобив в област Смолян са против въведените мерки
Коментари Харесай

Дърводобивните фирми в Смолянско готвят протести заради ограниченията срещу чумата

Фирмите за дърводобив в област Смолян са срещу въведените ограничения против разпространяването на африканската чума по свинете и са подготвени на митинги. Това се разбра на днешното съвещание на смесената непрекъснатата епизоотична комисия в област Смолян, оповестява " Фокус ". В инфектираните зони сега се позволява единствено извозването на към този момент складираната и добира дървесина.

Заради въведените ограничавания, общините в региона са подписали петиция, която зам.-кметът на Смолян Мариана Цекова е дала на регионалния шеф Недялко Славов. Тя разяснява, че държавните горски стопанства са били обезспокоени от обстановката и са организирали среща с представители на всички общини, на дърводобивния отрасъл, на горските сдружения и лесовъдите в района.

" Смолян е район, чието развиване ще е доста мъчно в случай че няма дърводобив и туризъм. С въведените ограничения, не можем да се доберем до обитаемоте места, защото и за тях минаваме през горски фонд. Ако се издаде заповед за достъп, няма да може да обслужваме популацията там ", е декларирала Цекова.

Зам.-кметът на Чепеларе Наталия Каварджиева също уточни, че казусът с наложените ограничения поради заболяването е сериозен. Заради откритото огнище на Африканска чума край село Забърдо, феноменът Чудните мостове също не може да посреща туристи. " В община Чепеларе има доста компании, които се занимават с дърводобив и в случай че наложената възбрана за рандеман, която е за два месеца, не се спре, хората няма да могат да се снабдят с дърва за огрев. В общината има и доста картофопроизводители, чиито ниви също са в гората и с цел да се стигне до там, се минава през горски фонд. Има и доста животновъдни обекти, в които се отглеждат овце и телета, които пашуват в района. Ние заставаме зад петицията на кметовете от област Смолян ", съобщи Каварджиева. Тя уточни, че с наложените ограничения се стопира туризма и попита, какво ще се прави в случай че има случай на болест в Пампорово.

" Сега е времето, в което се добива дървен материал за огрев. Ако за два месеца оставим нашите служащи без работа множеството ще емигрират. Ако се появи нов случай на заболяването, срокът за възбраната за дърводобив също ще се усили и това ще продължи до безконечност ", разяснява пък Стефан Янков - лесовъд на частна процедура и ръководител на кооперацията в село Зорница. Протестите ще се родят от единствено себе си, защото в случай че хората останат без работа поради подхванатите ограничения, сами ще тръгнат на митинг, счита той.

Областният шеф Недялко Славов предложи всички общински епизоотични комисии да се съберат до вторник, когато в 14.00 часа още веднъж ще заседава регионалната епизоотична комисия. И по-късно да се вземе общо решение на база мненията по общини.

50 нерегистрирани свине откриха във Варненско

Четири сигнала за развъждане на свине, макар възбраната във Варненска област, са били подадени на телефон 112. При инспекцията в частни домове са открити 50 нерегистрирани животни в селата Куманово и Каменар, заяви БНР. От Областната дирекция по сигурност на храните във Варна припомнят, че срокът за непринудено заличаване на свинете изтече в края на юли.

Всеки ден санитарни инспектори и представители на общините в региона проверявят за нерегистрирани животни. За стопаните, които не заклали непринудено прасетата си, към този момент има наказания.

По данни на дирекцията във Варненска област близо 98% от притежателите на свине вид " заден двор " към този момент са умъртвили животните си. След 1 септември те ще получат по 300 лева за стерилизация на обектите.

От Дирекция по сигурност на храните обявиха, че към този момент няма напрежение измежду стопаните в региона. В Община Долни Чифлик, където имаше митинги, всички стопани към този момент са унищожили прасетата си.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Чумата по животните (118)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР