Фирмите, регистрирани по ДДС, ще трябва да сменят касовите си

...
Фирмите, регистрирани по ДДС, ще трябва да сменят касовите си
Коментари Харесай

Регистрираните по ДДС фирми ще сменят касовите си апарати до края на годината

Фирмите, регистрирани по Данък добавена стойност, ще би трябвало да сменят касовите си апарати до края на 2018 г. 

Нерегистрираните по Данък добавена стойност и тези, които записват и регистрират продажбите си посредством Интегрирани автоматизирани систематични за ръководство на комерсиалната активност, ще би трябвало да сменят апаратите си до 30 юни 2019 година

Промяната е заради последните промени в законодателството, което контролира отчитането на продажбите. С измененията са въведени нови условия, съгласно които всеки касов уред би трябвало да предава по построената отдалечена връзка и данни от всяка касова записка към сървърите на Национална агенция за приходите.

На касовата записка, която се дава на клиента, ще се отпечатва QR код. Чрез този код всяко лице ще може да ревизира отчитането пред Национална агенция за приходите на издадената му касова записка.

От Национална агенция за приходите прецизират, че някои от случаите може да не се наложи промяна на фискалните устройства, а преправяне, като това ще зависи от техническите им параметри. 

Всички разноски за надграждането или подмяната на съществуващите фискални устройства се признават за данъчни цели, допълват от Национална агенция за приходите.

Според Агенцията загубите от неотчитане на търговски обороти са в размер на над 330 млн. лв. годишно. 

Разкрити са и нови схеми за укриване на доходи. Сред тях са печатането на касови бележки, които не се регистрират във фискалната памет, само че наподобяват на същински фискални бонове.

Друга постоянно публикувана процедура е манипулиране на софтуери, посредством които се ръководят фискалните устройства.

По време на летните и зимните контролни акции от Национална агенция за приходите са разкрили и софтуерни операции на фискални системи, при които устройствата са програмирани да регистрират да вземем за пример всяка втора или всяка трета продажба, вместо вписване на целия оборот.

Заради неиздаване на касови бележки, както и открити операции на фискални устройства, през предходната година са запечатани над 2000 търговски обекта.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР